gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 19  
»Bugün 1098  
»Toplam 14975292  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 54.226.25.246
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Osmanlı Belgelerinde Anamur

Hüseyin SİNASİ

11 Mart 2013, 00:25

Hüseyin SİNASİ

ANTUDER’den bir konferans: “Osmanlı Belgelerinde Anamur”


            Anamur Kültür ve Turizm Derneği tarafından Anamur Belediye Meclis Salonunda düzenlenen “Osmanlı Belgelerinde Anamur” konulu bir konferansta Dr. Mustafa Erim’i dinledik. Dr. Mustafa Erim gerçekten kendini iyi yetiştirmiş bir araştırmacı ve yazar. İki saatten fazla süren konferans katılımcıların çok ilgisini çekmiş olacak ki, herkes koltuklarına çivilenip kalmıştı adeta. Dr. Erim tarafından konferansta anlatılan konularla ilgili olarak Em. Eğitimci ve yazar Gazi Mert hocamın,
www.anamurhaber.com sitesinde yayınlanan yazısı nefisti.

 

"Dr. Mustafa Erim’in Konferansı ve Osmanlı Belgelerinde Anamur." başlıklı yazıda ilginç detaylar mevcut. O nedenle o konulara girmeyeceğim.

 

            ANTUDER tarafından düzenlenen ve Anamur Belediyesi tarafından desteklenen Osmanlı Belgelerinde Anamur konulu konferans bir anlamda Anamur Kent Müzesi taleplerinin et kemiğe bürünüp ilgililere iletilmesiydi. Nitekim bir davetlinin sorusu üzerine konuşmacı Dr. Erim’in geçen yıl restore çalışmaları tamamlanan Kısakahyaoğlu Konağını işaret etmesi gözlerden kaçmadı. Bizim de aynı tarihi mekânın Anamur Kent Tarihi Müzesi olması yönünde açıklamalarımız ve yazılarımız yayınlanmıştı. Ama bu konuda karar verme yetkisine sahip olanların, nasıl bir tepki vereceğini merakla bekliyoruz. Evet uzatmayacağım. 23 Nisan Caddesinde restore edilen Kısakahyaoğlu Konağı veya bir başka mekânın Kent Tarihi Müzesi olarak hizmet vermesi Anamur’a değer katar, konumunu yükseltir. 

            “Osmanlı Belgelerinde Anamur” konferansı için Anamur Belediyesi gerçekten elinden geleni fazlasıyla yaptı. Ama nedense Anamur halkı, böyle toplantılara, konferanslara pek fazla ilgi göstermiyor. Eğer şu konferans dini nitelikli bir konu ya da dini bir konuşmacı olsaydı durum çok daha farklı olurdu. Hatırlayın, bir iki ay önce bir ilahiyatçı profesörü dinlemek için insanlar, adeta birbirlerini ezmiş, Kaplan Sinemasını tıka basa doldurmuştu. Hatta bazılarının hocayı dinlemek için namazlarını bile terk ettiklerini çıkan haberlerden öğrendik. O nedenle halkın böyle kültürel toplantılara gelmesini sağlamak için başka yolların ve unsurların da devreye girmesi gerekiyor. Mesela Anamur Müftülüğü ile işbirliği yapılarak camilerde, Cuma hutbelerinde duyuru yapılsa nasıl olurdu diyorum. Zira geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğimiz Çanakkale Savaş Malzemeleri Müzesi için Cuma namazı sırasında duyuru yapılmış ve halkın müzeyi ziyaret etmesi tavsiye edilmişti. Sonuçta Çanakkale Müzesi 18.000 kişi tarafından gezilmiş ve üzeri küllenen anılar bir kere daha canlanmış, duygu ve düşünceler en üst düzeye çıkmıştı.

            Tekrarlamakta bir sakınca görmüyorum. Dr. Mustafa Erim gerçekten iyi bir araştırmacı ve iyi bir konuşmacı. Konferansın konusu da Anamur’da yaşayan herkesin ilgisini çekecek bir alandan seçilmiş. Bu arada uzun sayılabilecek konuşması sırasında, bir süre önce yayınlanmış olan “Ulaşımın sorunları ve yeni yaklaşımlar” başlıklı yazımızda sözünü ettiğimiz konulardan bazılarını konuşması sırasında gündeme getirmiş olmasından memnun olduk. Evet, Anamur ile Kıbrıs arasında kökü çok eskilere dayanan derin ilişkiler ve bağlantılar var. Ama günümüzde bu bağlantılar ve ilişkiler neden kullanılmaz, neden Anamur İskelesi ve Gümrük Kapısı kullanıma açılmaz, neden insanlarımız Kıbrıs’a gitmek için Taşucu, Mersin Limanlarını kullanmak zorunda kalırlar üzerinde oturup düşünmek lazım.

            Bizi bize anlatmaya çalışan, en bir Anamurlu kadar konuları araştıran ve karanlıkta kalmış belgeleri, anıları gün ışına çıkarmaya çalışan Dr. Mustafa Erim Hocaya çalışma ve çabalarından dolayı teşekkür ederim.

Elinize, dilinize ve yüreğinize sağlık Mustafa Hocam teşekkürler…

Bir teşekkür de Anamur Kültür ve Turizm Derneği başkan ve yöneticilerine. İyi ki varsınız.   

Hüseyin ŞİNASİ

Bu haber 2367 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur