gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 18  
»Bugün 735  
»Toplam 14974929  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.197.113.64
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Anamur'da Yerel Seçim Değerlendirmeleri-2

Hüseyin SİNASİ

07 May?s 2014, 20:52

Hüseyin SİNASİ

Anamur’da Yerel Seçim Değerlendirmeleri-2

 

        Anamur’da yerel seçim değerlendirmelerine başlamıştık. Araya daha açık konular girince ara vermek zorunda kalmıştık. Kaldığımız yerden devam ediyoruz. Anamur’da 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde gülen taraf, 16.049 oy alarak halkın %37.80’nin desteği ile yeniden belediye başkanı seçilen Mehmet Türe oldu demiştik. 12.677 oy alan AKP’li Atilla Olçum ikinci, 12.434 oy alan CHP’li M. Suphi Alp bir kez daha sandıktan çıkamadı.

 

        30 Mart 2014 seçimlerinin asıl amacı, bir anlamda Büyükşehir Başkanlarının belirlenmesiydi. Mersin’de bu yarışın kazananı MHP adayı Burhanettin Kocamaz oldu. Kocamaz Mersin genelinde kullanılan oyların 322.515’i ve %32,07’sini alarak tarihi bir başarıya imza attı. 1999, 2004 ve 2009 dönemlerinde Mersin Büyükşehir Başkanı seçilen CHP’li Macit Özcan 283.425 oy alarak %28.86’da kaldı. AKP adayı Mustafa Sever ise 280.128 oy ile %27.85 üçüncü olabildi. Bu seçimlerde dikkat çeken bir başka sonuç da, BDP’li Sibel Yiğittekin’in 100.198 oy ile %9.96 oy çıkarması oldu.

 

        Değerlendirmemize Anamur’dan devam edelim. Kısa ve net soralım, 30 Mart seçimlerinde Mehmet Türe nasıl kazandı? Bu sorunun cevabı için sokağa çıktık ve her kesimden birçok kişiyle konuştuk. Değerlendirmelerini aldık. İlginç sonuçlara ulaştık. Anlaşıldığı kadarı ile Anamur’da bir kere daha partilerin olduğu kadar adayların önemli olduğu anlaşılmış oldu. Hani perşembenin gelişi çarşambadan bellidir derler. Seçimler öncesinde yerel bir haber sitelerinden birinde yapılan ankette, halkın %70’inin adayın kişiliğine bakarak oy vereceği ortaya çıkıyordu.  

 

Anamur’da 2011 milletvekili seçimlerine göre, CHP’nin 30 Mart yerel seçimini çok rahat kazanması gerekirdi. Zira CHP 14,288 oy almış birinci olmuş, AKP 13,628 oy almış ikinciliğini korumuş, MHP 10,941 oy alarak üçüncü durumda idi. Ancak bu seçimlerde tablo tam tersine dönmüş, MHP ve Mehmet Türe 16,049 oy alarak en yakın rakibine 3372 fark atarak seçimi kazanmış.

 

Seçim öncesinde görüştüğümüz kişiler pek renk vermeseler de, hatırı sayılacak miktarda CHP’linin, Mehmet Türe’ye oy verecekleri anlaşılabiliyordu. Nitekim seçim sonrasında yoklamalarımızda birçok kişinin çeşitli nedenlerle Mehmet Türe’yi desteklediklerini öğrendik. Türe’ye destek kervanına bazı cemaat, dernek ve gruplarında da katıldığı ortaya çıkıyor.

 

Adaylık yarışı öncesi ve sonrasında ortaya çıkan, Türe karşıtı MHP’lilerin büyük çoğunluğunun da inatlaşmaktan vazgeçtikleri anlaşılıyor. Hatta bazı AKP’lilerin de Türe için oy kullandıkları konuşuluyor. Elbette bir MHP adayına sağlanan bu destek, kimsenin karakaşı, kara gözü için değildir. Herhalde bir parti mensubunun karşı olduğu başka bir partiye oy verirken, bir “al gülüm ver gülüm” alışverişi yaşanması kaçınılmaz oluyor. Bakalım bu “al gülüm ver gülüm” çıkınından neler çıkacak?

 

Elbette böyle bir sonucun ortaya çıkmasında, Başkan Türe’nin belediye imkânlarını iyi kullanması, diğer partilerin adaylarından çok önce seçim çalışmalarına başlamasının da etkileri oldu. Buna rakip adayların, hiç yapılmaması gereken yerlerde stratejik hatalar yapmalarını da eklemek gerekiyor.

 

Halk arasında “mühür kimde ise Süleyman odur” şeklinde bir tanımlama var. Hangi seçim olursa olsun kaynağın başında olanlar, istesek de istemesek de yarışa önde başlıyorlar. Bunun yanı sıra adayın çalışma ekibi, beraber çalışacağı belediye meclisi listesi, basın yayın organları ile ilişkileri ve adayın insani tutum ve davranışları gibi etkenleri de göz ardı etmemek gerekiyor.

 

Bu yeni dönemde Başkan Türe’ye tavsiyemiz beraber yola çıktıklarını yolda bulduklarına değişmemesi olacak. Unutmayalım ki, yolda rastladıklarımız işi bitip, çıkarı kalmayınca çeker gider, beraber yola çıktıklarımız iyi günde de, kötü günde de bizimle beraberdir, hep yanı başımızdadır. Eleştirir ama üç kuruşa adamı satmaz.  

 

Hüseyin ŞİNASİ

Bu haber 1902 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur