gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 22  
»Bugün 1074  
»Toplam 14975268  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 52.205.218.160
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Türk Eğitim-Sen’in geleneksel yemeğinden

Hüseyin SİNASİ

27 Ekim 2013, 10:42

Hüseyin SİNASİ

                     

Ülkemizde, sendikacılık batılı ülkelere göre çok daha yenidir. Bu bakımdan gerçek anlamda sendikacılıktan söz etmek mümkün değildir.  İlk sendikacılık çalışmalarının işçi kesiminde başlamış, memurların ise sendikal faaliyetleri 90’lı yıllardan sonra başlar. Zira kamu çalışanlarının sendikal faaliyetlerde bulunması 70’li yıllarda yasaklanmıştı. 50–60 yıl öncesinden başlayarak gerek kamuda, gerekse özel sektör işyerlerinde çalışan işçiler sendikalaşma yoluyla azımsanmayacak haklar elde etmişken, 1982 anayasasıyla elde edilen hakların pek çoğu ortadan kaldırılmış, pek çok faaliyete de yasaklar getirilmişti. Fakat 1990’lı yıllarda görev yapan hükümetlerin AB’ye girme sevdası, memurların da sendikal faaliyetlerde bulunmalarının yolunu açtı.

            25 Ekim 2013 Cuma akşamı, Anamur Öğretmenevinde Türk Eğitim-Sen Anamur Temsilciliği tarafından düzenlenen 8. geleneksel plaket verme ve kaynaşma yemeğine katıldık.

            Kamusen- Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonuna bağlı Türk Eğitim-Sen diğer iş kollarında olduğu gibi 1992 yılında kurulmuş ve kısa zamanda ülke genelinde örgütlenmesini tamamlamıştı. Bu cümleden olmak üzere Türk Eğitim-Sen Anamur’da da teşkilatlanmıştı. O günleri kısaca hatırlamak gerekirse; 13 Mart 1993 tarihinde, Hamdi Mersin, Ahmet Cengiz, Mustafa Yıldız, Seyfullah Dündar, Fevzi Özkan, Zeki Rıdvanyalçınrıdvanağaoğlu ve Çınar Arıkan’dan oluşan kurucular kurulu çalışmalarına başlamıştı Bu vesile ile hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bu yıllarda memurların sendikal çalışmalarının hukuki bir zemini yoktur. Ancak 2001 yılında kabul edilen 4688 Sayılı Yasa ile memurların resmen sendika kurabilmelerinin önü açılmıştır. Bu tarihten önce Mustafa Yıldız, Haşim Bilgiç Türk Eğitim-Sen Şube Başkanlığı yapmışlar. Yasanın çıkmasından sonra Haşim Bilgiç ve Harun Taşdemir sendika temsilciği görevinin yerine getirmişler.  Sendikanın temsilcilik görevini halen Harun Taşdemir devam ettirmektedir.

            Programda Türk Eğitim-Sen Anamur İlçe Temsilcisi Sayın Harun Taşdemir program açılışında kısa bir konuşma yaparak katılan davetlilere teşekkür etti. Konuşmasını Cahit Sıtkı Tarancı’nın dizleri ile bitirdi.

Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun

Kuşların, çocukların diyarı olsun.

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun,

Kardeş kavgası bir nihayet olsun.

Memleket isterim

Yaşamak sevmek gibi gönülden olsun.

Olursa bir şikâyet ölümden olsun…

            Türk Eğitim-Sen Anamur Temsilcisi Harun Taşdemir’den sonra mikrofona davet edilen Mersin 1. nolu Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Tevabil Akıncı geldi. Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de sendikacılık yapmanın zorluklarından söz ederek, karşılaştıkları engellerden söz etti. Buna rağmen Mersin’de üye sayılarının 2007 yılında 3551, 2 013’de 6115’e ulaştığını açıkladı. Bu arada Anamur’daki üye sayılarının da 232 olduğunu öğrendik.  Daha sonra kürsüye Kamusen İl Başkanı Hüseyin Ateş geldi. Kısa konuşmasında toplu sözleşme döneminde hükmet ile Memur-Sen’in 123 TL’lik bir sözleşmeye imza attıkları ve memurları mağdur ettiklerini söyledi. Mersin’de üye sayılarının 14.500 ve ülke genelinde 455.000 üyelerinin olduğunu açıkladı. Gerçekten her türlü baskı ve yıldırma politikalarına rağmen Mersin’de 14.500, Türkiye genelinde 455.000 rakamına ulaşmak önemli bir başarı olsa gerek.

            Bu sene emekli olan Nilgün Ayhan’a plaketi Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe tarafından verildi. Ayrıca Harun Taşdemir’e de bir teşekkür plaketi verildi. Geçen sene olduğu gibi bu sene de katılımın oldukça yüksek olması dikkat çekiciydi. 

 

 

 

Bu haber 2339 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur