gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 16  
»Bugün 595  
»Toplam 14974789  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 107.23.85.179
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Akdeniz Bölgesi İllerinde Seçim Sonuçları

Hüseyin SİNASİ

17 Haziran 2015, 00:10

Hüseyin SİNASİ

Akdeniz Bölgesi İllerinde Seçim Sonuçları

 

AKP Akdeniz Bölgesindeki bütün illerde değişen oranlarda oy kaybı yaşamıştır. Öyle ki bu oy kaybı AKP’nin bölgedeki 4 ilde (Adana, Antalya, Mersin, Burdur) birer milletvekilliği kaybetmesine neden olmuştur.

 

CHP’nin bu bölgede  2011 seçiminde aldığı oyu koruduğu söylenebilir. Mersin ve Hatay gibi illerde neredeyse 2011 seçimlerindeki oyunu aynen tekrarlamıştır. Ancak seçmen sayısının geçen üç yıl içinde artığı hesaba katıldığında, CHP’nin oyunu koruduğu illerde reel olarak gerilediği sonucuna varmak gerekir. CHP 2 ilde (Mersin, Maraş) milletvekilliği kaybetmişti.

 

MHP, bu bölgedeki 8 ilde de oyunu artırmış ve bunun sonucu 3 ilde (Burdur, Mersin, Kahramanmaraş) milletvekili sayısını ya artırmış ya da ilk kez milletvekili çıkartmıştır.

 

Benzer bir artış eğrisi HDP açısından da geçerlidir. HDP, bölgedeki bütün illerde oylarını artırmış, Mersin ve Adana gibi illerde ciddi oy patlamaları gerçekleştirmiştir. HDP, Antalya’da ilk kez milletvekili çıkartırken, Adana ve Mersin’de birer olan milletvekili sayısını 2’ye çıkartmıştır.

 

Şimdi biraz ayrıntıya geçelim.

 

ADANA’da 2011 seçiminde bağımsız adaya 90 bin oy çıkmıştı. Bu seçimde HDP’nin 183 bin dolayında seçmenin oyunu alıp 2 milletvekilini rahatlıkla çıkarması, seçimin bu ildeki en önemli sürprizi oldu. Üstelik, HDP’nin her iki adayı da yerelde pek tanınmayan, genel merkezden atanmış isimlerdi. Artık Adana’nın ‘tescilli sosyalist’ bir milletvekili var: Rıdvan Turan.

 

Seçimin Adana’daki ‘kazananı’ ortaya çıkarken, 2011’de yüzde 37.48’lik oy oranıyla 6 milletvekili çıkaran AKP 7.36 puan düşüşle bir vekilden oldu. Kaybettiği 50 bin dolayında oyun sahiplerinin bir bölümü sandığa gitmedi, bir bölümü ise HDP ve MHP’yi tercih etti.

 

CHP’nin yanına çekeceğini düşündüğü seçmenlerin bir bölümünün ise HDP’ye kaydığı anlaşıldı. Hem CHP İl Başkanı’nın değerlendirmeleri, hem de toplu  olarak CHP’li bilinen sandıklardan HDP’ye oy çıkması bu yönelişi doğruladı.

 

MHP, büyükşehir ile 8 ilçede belediye başkanlıklarını elinde bulundurmanın avantajına da dayanarak bu ildeki 3 milletvekilinin sayısını 4’e çıkartmayı hedefliyordu. Ancak oyunu 50 bin dolayında artırmış olmasına rağmen hedefini ulaşamadı.

 

MERSİN’de bu seçimin kazananı, 2011’de bağımsız adayla aldığı yüzde 9.5’lik oy oranını neredeyse 2 katına (yüzde 18.09) yükseltip 2 milletvekili çıkaran HDP oldu. AKP ve CHP birer milletvekili kaybetti. AKP’nin kurucuları arasında yer alan Dengir Mir Mehmet Fırat’ın istifa edip Mersin’den HDP milletvekili adayı olması HDP’ye güç katarken, Türkiye partisi olma yolundaki politikasını halka anlatması da HDP’nin başarısında rol oynadı.

 

Bir önceki seçimin birincisi AKP, bu kez 5.5 puanlık kayıpla ikinci sırada yer aldı. CHP bu seçimde birinci olsa da yüzde 31.63 olan oy oranı 28.74’e düştü. AKP 35 bin dolayında oy kaybına uğradı Mersin’de. Bir yandan eski Belediye Başkanı CHP’li Macit Özcan hakkındaki iddialar ve hakkındaki tutuklama kararı, diğer yandan HDP’nin baraj altında kalmaması düşüncesi CHP’den kayan seçmenin HDP’de toplanmasına neden oldu. CHP’nin 2011’de 305 bin olan oyu bu seçimde 303 bine düştü. Yüzde 23.02 olan oy oranını 24.78’e çıkaran MHP ise 2 olan milletvekili sayısını 3’e çıkararak başarı sağladı. MHP oyları 222 binden 259 bine yükseldi.

 

 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi ve MHP’nin Türkiye’de birinci parti olduğu tek il Osmaniye’de bu seçimin sürprizini HDP yaptı. 2011 seçiminde bağımsız aday ile yüzde 0.70 oranı ulaşacan HDP, 336 bin seçmenli bu ilde bu kez 3.89’e çıktı. Ancak bu oran vekil çıkarmasına yetmedi. MHP’nin üçüncü sıradan aday gösterdiği Türkiye Hareketi Kadın Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Loğoğlu’nun rüzgârıyla AKP’nin birinciliği düştü. MHP 2, AKP 2 vekil çıkarınca CHP, Osmaniye’den eli boş döndü.

 

SURİYE’de çıt çıksa, Hatay’da hangi partiden olursa olsun vatandaşların kulak kabarttığı bir ortam yaşanıyor. Yine de bu ilin seçmeni milletvekili dağılımını değiştirmedi. Hataylıların AKP ve CHP’nin aday listelerine tepkisi, ilde tabelası dahi bulunmayan HDP’ye yüzde 6.6’lık bir oranla 55 bin oy getirdi. Ama bu sonuç HDP’nin vekil çıkarmasına yetmedi. Önseçim yapmaması, ardından da Refik Eryılmaz’ı listeye koymaması, CHP’nin Hatay’da beklediği sonucu almasını engelleyen en önemli faktörler oldu. 2011’de 7’nci sıradan aday gösterilince istifa eden Grup Yorum’un eski solisti Hilmi Yarayıcı’nın bu seçimde birinci sırada yer almasıyla CHP ancak mevcut vekil sayısını koruyabildi. AKP’nin vaatleri de 37 bin oy kaybetmesini engelleyemedi. MHP ise oyunu yüzde 12.64’ten 13.97’ye çıkartarak bir milletvekilini korudu.

 

KAHRAMANMARAŞ’ta seçimlerin sürprizi CHP’nin bu ildeki bir milletvekilini MHP’ye kaptırması oldu. AKP ise 6 olan milletvekili sayısını korudu. Özellikle kırsal bölgedeki oylarının HDP’ye kayması CHP’nin kaybetmesindeki en önemli etkeni olarak gösteriliyor. MHP ise önemli bir artış sağladı ve milletvekili sayısını 1’den 2’ye çıkartabildi. Bu sonuçta yaşanan siyasi atmosferin yanı sıra partinin ikinci sıra için Prof. Dr. Sefer Aycan tercihi de etkili oldu. AKP’nin milletvekili sayısı düşmemesine karşın oy sayısının gerilemesinin nedenleri arasında hükümet ile Cemaat arasındaki kavga da gösteriliyor. MHP’nin sağladığı başarının gerisinde ise aday tercihlerinin doğru yapılması, kapsamlı bir kampanya yürütülmesinin etkisi konuşuluyor. Suriyeli sığınmacıların kente gelişi ile birlikte artan kiralar da AKP’nin oyunun düşmesinin nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

 

ANTALYA’da CHP ve MHP’nin milletvekili sayısı değişmezken, AKP’nin 1 milletvekilini HDP aldı. CHP 40 bin, MHP ise 45 bin dolayında oy artışı sağlayabildi. Ancak vekil sayıları değişmedi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç’u 93 bin oyla Meclis’e gönderen HDP, bu seçimin beklenmeyen sürprizi oldu.

 

Yerel seçimlerde belediye başkanlığı için 28 bin oy alan HDP, Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığında bu rakamı 58 bine çıkarmıştı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan yoğun göç alan kentte Kürt seçmen HDP’ye kilitlendi. Sol hareket de tercihini HDP’den yana yapınca, ilk kez Antalya’dan bir milletvekili çıkardı.

 

AKP, Antalya’da 2011’den bu yana her seçimi kazansa da artan seçmen sayısına karşılık oylarını artıramama krizi yaşıyor. İlde son 4 yılda seçmen sayısı 180 bin arttı. Buna rağmen AKP 460 bin bandına demir attı. Partinin aday listesi, hiçbir seçimde olmadığı karar çok eleştiri aldı, küskünler yarattı.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sahada partisinin bir adayı gibi çalıştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan’ın peşi sıra açıkladığı projeler de AKPli seçmenin başka partilere kaymasını önledi. Türel ve Elvan faktörleri olmasaydı, AKP sahillere açılan penceresi Antalya’da bir milletvekili kaybının yanı sıra birinciliği de kaybedebilirdi.

 

CHP’de önseçimin yarattığı başarı beklentisi, sandıklar açılınca boş çıktı. ‘Halkın doktoru’ sloganıyla listenin ilk sırasında yer alan Niyazi Nefi Kara, beklenen sinerjiyi oluşturamadı. Deniz Baykal, vites küçülttü.

 

MHP cephesinde tablo bozulmadı. Antalya’daki aday listeleri ve sıralamalar MHP’yi olası bir başarıdan uzaklaştırdı, milletvekili sayısı 2011’deki gibi 3’te kaldı.

 

BURDUR’da 2011 seçimlerinde AKP 2 ve CHP 1 olarak dağılan milletvekili sayısı bu seçimde tahmin edildiği gibi AKP, CHP ve MHP 1’er olarak paylaşıldı. Burdur’da seçimin kazananı AKP’den bir milletvekili alan MHP oldu.

 

Kentte seçimin kaderini belirleyen en büyük ilçe Bucak’tan bir adayı ilk sıraya koyan MHP, 1999 seçimlerinden sonra ilk kez milletvekili çıkararak seçimin kazananı oldu. 2002’den bu yana 2 milletvekili çıkaran AKP ise seçimin kaybedeni oldu. Bunda birinci sıraya İstanbul’dan aday adaylığı başvurusu yapan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen hukukçu Reşat Petek’in konulması etkili oldu. Sadece doğum yeri Burdur olan ve kentle kuvvetli bir bağı bulunmayan Petek’i AKP tabanının bir kısmı ve Burdur’dan başvuran aday adayları kabullenemedi.

 

AKP il yönetiminin ‘1 bakan, 2 milletvekili çıkaracağız’ sloganı da tutmadı. CHP ise 3 dönemdir çıkardığı 1 milletvekilini oylarını sınırlı bir şekilde artırarak korudu. Bunda önseçimin ve Burdur Belediyesi’nin AKP’den alması etkili oldu. AKP, 2011’de 2 vekil çıkarmasını sağlayan 82 bin oy alırken, bu seçimde 72 bine düştü. Yüzde 5.5’e denk gelen AKP’nin kayıp oyları ise büyük oranda MHP’ye gitti.

 

ANKARA’ya geçen seçimde olduğu gibi AKP’den 2, MHP ve CHP’den 1’er milletvekili gönderen Isparta’da sandıktan beklenen sonuç çıktı.

 

2011 seçimleri baz alındığında MHP, oy miktarı açısından bu seçimden kazançlı çıkan parti oldu. 2011’de Isparta’da yüzde 19’luk oy oranıyla üçüncü parti olan MHP, bu seçimde oyunu yüzde 27’ye yükselterek ikinci sıraya yerleşti. MHP’nin oylarının artışında belediyenin MHP’de olması etkisini gösterdi. Ayrıca daha önce Siirt, Sakarya, Trabzon ve Şanlıurfa valilikleri yapan Nuri Okutan’ın liste başı olması, Isparta’da MHP’yi ateşleyen bir faktör oldu.

 

2011’de yüzde 53 oy alan AKP bu seçimde milletvekili sayısını korudu ancak oy oranında gerileme yaşadı. AKP’nin 2011’de 135 bin 137 olan oyu, 114 bin 325’e geriledi. Bu düşüşe milletvekili listelerine olan tepki neden oldu. AKPli seçmen yeni yüzler isterken, seçilen her iki milletvekili de üçüncü dönem için görev yapacak. CHP, 2011’de 55 bin 457 oy alarak yüzde 21.7 ile ikinci parti konumundaydı. Bu seçimde CHP oyunu artırdı ancak yerini kaybetti. 57 bin 676 oy ile yüzde 22.16 oy oranına ulaşan CHP, ikinciliği MHP’ye kaptırdı.

 

Hüseyin ŞİNASİ

 

Bu haber 1555 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur