gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 16  
»Bugün 413  
»Toplam 15045854  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.221.146.223
» Bu sitemizi ziyaretiniz

2023 seçimlerine giderken - 1

Hüseyin SİNASİ

13 Mart 2023, 22:20

Hüseyin SİNASİ

 

                           

         Ülkemizde 1946’dan bu tarafa çok partili seçim sistemi uygulanıyor. Aradan geçen seksen yıla yakın süre içinde sandıktan çıkan sonucu beğenmeyenler, yenilen pehlivan güreşe doymazmış hesabı, bir süre suskunluktan sonra “erken seçim”, “hemen seçim” gibi çıkışlarla halkı ayağa kaldırmaya, taraftar toplamaya çalışırlar.

2017’de yapılan halk oylaması sonucu Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik oldu. Türkiye yeni bir hükümet sistemine geçti. Bu yeni sistemin en önemli özelliği Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlığın birleştirilmiş olmasıdır. Artık Cumhurbaşkanı 5 yıllığına halk tarafından seçiliyor. Bakanlar meclis dışından atanabiliyor. Milletvekili bakan olmuş ise görevi bitince milletvekilliği düşüyor. 

2018 seçimlerinden bu tarafa muhalefet partilerinin erken seçim, hemen seçim çağrılarına ve seçimler yapılırdı, yapılmazdı tartışmalarına rağmen 14 Mayıs 2023 Pazar günü seçimler yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasanın 116. Maddesinin verdiği yetkiye dayanarak 14 Mayıs 2023 tarihinde 13. Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimlerinin yenilenmesine karar verdi.. Söz konusu Cumhurbaşkanlığı kararı 9 Mart 2023 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

6 Şubatta yaşadığımız büyük deprem felaketi, ekonomik bunalım, içi ve dış güvenlik endişeleri nedeniyle seçim yapılmaz, ertelenebilir denilirken, 25 Haziran 2023 Pazar günü yapılması gereken cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri bir ay öne alınmış ve kesinleşmiş oldu. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve milletvekilleri yapılacak seçim sonuçlarının açıklanmasına kadar görevlerine devam edecek.

Seçimin 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararının Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından, Yüksek Seçim Kurulu da toplanarak seçimde uygulanacak esasları ve iş takvimini belirleyerek açıkladı. Bu duruma göre seçim iki aylık bir süre içinde yapılmış olacak. Günümüzün ulaşım, haberleşme ve teknolojik gelişmelere göre, bundan daha kısa sürede de seçim yapmak mümkün.  

Konuya yazımızın ikinci ve üçüncü bölümünde devam edeceğiz.

Hoşça ve sağlıcakla kalınız. Sağlık, huzur ve esenlikler dileriz.

Bu haber 208 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur