gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 58  
»Bugün 805  
»Toplam 15037664  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 52.14.126.74
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Büyükşehir Çalışıyor ve Övgüyü Hak Ediyor

Hüseyin SİNASİ

03 Nisan 2016, 00:11

Hüseyin SİNASİ

              Büyükşehir Çalışıyor ve Övgüyü Hak Ediyor…                

        Dünyada ulaşım sorunu insanlık tarihi kadar eskidir. Tarih araştırmacıları medeniyetin başlangıcı olarak yazının icadı, ateşin kullanılmaya başlanması ve tekerleğin bulunmasına bağlarlar.

Üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyasında, geçmişten günümüze çok sayıda medeniyet gelmiş-geçmiştir. Ortaya çıkan medeniyetler, insanlığa önemli hizmetler sunmuş ve sonra tarih sahnesinden silinip gitmişlerdir.

Ülkemizde ve çevremizde aradan binlerce yıl geçmesine rağmen yol ve ulaşım konusu gündemdeki yerini hala korumaya devam ediyor.

 Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren denizyolları, demiryolları, kara ve havayolları konusunda önemli çalışmalar yapılmış. Yurdun dört bir yanının demiryolu ile bağlanmasına çalışılmış. Kıyılarda ulaşım daha ziyade denizyolu ile gerçekleşmiş. Ancak 1945’lerden sonra demiryolu ve denizyolları geri plana itilerek karayollarına önem verilmeye başlanmıştır.

Ülkemiz çok partili seçimlere geçtiği 1946’dan beri, yol yapmak, su getirmek, okul ve cami yapmak partilerin en önemli seçim malzemesidir. Her seçim dönemine partiler seçim meydanlarına çıkar, yaptıkları ve yapacaklarını sıralar,  vatandaş da hangi partiyi gerçekçi bulursa oyunu ona verir, iktidar yapar. Fakat verilen sözler, çoğu kez yeni bir seçime kadar unutulur gider. Yapılanlar a halka bir lütufmuş gibi sunulur.

Büyükşehir yasası ile belediyelerin yetki ve sorumluluk alanı genişledi. Örneğin Mersin Büyükşehir Belediyesinin sınırları Tarsus-Yeniceden başlayıp, Anamur-Kaledrana kadar geniş bir alana yayılıyor.

 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, gerek seçim kampanyası döneminde, gerekse göreve başladıktan sonra yaptığı açıklamalarla, önüne çok büyük hedefler koymuş bulunuyor. Bu hedeflerden biri de “ yolsuz ve susuz hiçbir yer kalmayacak” şeklinde özetlenebilir. Bu nedenle Mersin genelinde çok yoğun bir yol ve su çalışması yapılıyor. Şubat ayında Anamur Belediyesi Meclis Salonunda yapılan bir toplantıda şimdiye kadar yapılanlar ve bundan sonra yapılacaklar ilgili kurum müdürleri tarafından kamuoyuna aktarıldı. 2013 ve 2014 başlarında görüştüğümüz bir il genel meclisi üyesi, Anamur’un köylerindeki yol ve su sorununu yana yakıla anlatmış bizler de konuyu bir yazımızda dile getirmiştik. Aradan geçen zaman içinde yapılan işleri görünce hayretler içine kaldık ve memnun olduk.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Anamur İlçe Belediyesi tarafından ortaklaşa yapılan çalışmalar ile Anamur şehir merkezinde ve kırsal alanda yürtülmekte olan yeni yol ve su getirme çalışmaları, su şebekesi yenileme, sıcak asfalt ve kalırım düzenlemeleri devam ediyor.

Geçen yıl eylül ayında belli başlı ana caddelerde başlayan su şebekesi yenileme ve sıcak asfalt çalışmaları, zamanla diğer cadde ve ara sokakları da içine alacak şekilde genişlemiş bulunuyor.

Yapılan bu çalışmalar nedeniyle Mersin Büyükşehir ve Anamur Belediyesi çalışanlarını kutlarız.

Şehrin en işlek bölümü olan Tahsin Soylu Caddesinde Üçyol civarından başlayarak yeni düzenlemeler yapılmış, Trafik akışı tek yöne dönüşmüş, kaldırımlar genişlemiş, aydınlatma direkleri yenilenmiş.

Bankalar Caddesi araç trafiğine tamamen kapatılarak, yayaların daha rahat hareket etmesi sağlanmış. Aynı şekilde Atatürk Bulvarı da sıcak asfaltı ile kaldırımları ile yeni bir görünüme kavuşmuş.

 Yeni düzenlemeler sonrası Akdeniz Caddesi çift taraflı araç trafiği nedeniyle daha bir hareketlenmiş, canlanmış. Öbür taraftan Tahsin Soylu Caddesi tek yönlü araç trafiği nedeniyle biraz olsun tenhalaşmış.

Bankalar caddesinin tamamen araç trafiğine kapatılması, Üçyoldan itibaren Tahsin Soylu Caddesinin tek yönlü olması, çevrede faaliyet gösteren işyerlerinin tepkisine neden olmuş.

Bize göre de yolun iyice daraltılması doğru olmamış Ayrıca tek yönlü trafik akışının olduğu daracık yolda araçların park edilmesi çok yanlış bir uygulama. O nedenle yayalaştırılan ve tek yöne dönüşen caddelere birkaç yerde otopark lazım.

Mesela haftanın iki günü –salı ve cumartesi- Şehit Uzman Çavuş Atanur Bal Pazaryerinde kurulan pazara, araçlarıyla alışverişe gelen vatandaşlar çok büyük sıkıntı yaşıyor. Bu durum şu sıralar sıkışıklığa neden oluyorsa, yazın araç trafiğinin iyice arttığı günlerde içinden hiç çıkılamaz hale gelir. Ama bu konuda kimseye “sen ne düşünüyorsun” diye fikri sorulmamış. Birileri düşünmüş, karar vermiş ve kafalarına göre yapmışlar.

Uzatmayalım, “danışan dağlar aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış” denir. Sorunların çözümünde kurumlar arasında karşılıklı uyum ve anlayış, işbirliği olmazsa her zaman sıkıntılar ortaya çıkar.

Hüseyin ŞİNASİ

Bu haber 1491 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur