gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 15  
»Bugün 1063  
»Toplam 14975257  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 54.172.169.199
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Anamur'dan Kıbrıs'a su vermek, bu yaz da zor

Hüseyin SİNASİ

30 Aral?k 2013, 22:27

Hüseyin SİNASİ

                             

KKTC’ye Su Temini Projesinde çalışmalar devam ediyor. Kamuoyunda asrın projesi de denilen Anamur’dan Kıbrıs’a su götürme projesinin en önemli ayağı şüphesiz Alaköprü Barajıdır. Yetkililer tarafından baraj inşaatının 2014 Mart ayında tamamlandığı ve su tutma aşamasına gelindiği açıklanmıştı.  Ancak Alaköprü Barajı havzasın bulunan ve arazileri su altında kalacak Akine, Ormancık ve Sarıağaç köylüleri, yetkililerin kendilerine verdiği sözleri yerine getirmediğini iddia ederek, su tutma işlemine geçilmesine şiddetle karşı çıkıyorlar.

 

Biraz daha gerilere gidecek olursak, gibi geçtiğimiz Temmuz ayının 20’sinde bir kere daha barajda su tutma işlemine geçilmesi kararlaştırılmış, ancak halkın yoğun tepkisi üzerine ileri bir tarihe ertelenmişti. Anlaşıldığı kadarı ile bu ileri tarih 2014 Kasım veya Aralık aylarıdır.

 

Son günlerde 26 Aralık 2014 Cuma günü baraj kapaklarının kapatılarak su tutma işlemine geçileceği dedikodularının yayılması üzerine bölge halkı bir kere daha ayağa kalkmış ve Alaköprü Barajı yakınlarında bir protesto gösterisi düzenlemiş,  basın açıklamaları yaptı. Önceleri bu tür gösterileri sadece Akine köylüleri düzenlerken, bu defa olaya Ormancık, Sariağaç köylerinde yaşayan  halkın tamamının katılması, üzerinde önemle durulması gereken bir gelişmedir.

 

Bölge halkının protestoları ve basın açıklamalarında dile getirilen talepler öyle yabana atılır şeyler değil. Bölge halkı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılmakta olan üç katlı konutlara 145 bin lira fiyat çıkarılmasından, her aileye verilmesi planlanan tarlanın ise dönümünün 50 bin lira olmasından şikâyetçi. Ayrıca bölge halkının talepleri dikkate alınmadan yapılmakta olan üç katlı konutların, köylülerin karşı çıkmalarına ve çekilişlere katılmayı kabul etmemelerine, hatta yoğun protestolarına rağmen, noter kanalıyla hak sahiplerinin belirlenmesi ortamın iyice gerginleşmesine sebep olmuştur.

 

Bölge halkının protestolarına CHP, MHP ve Anamur Belediye Başkanı da destek veriyor. Ancak iktidar partisi AKP bu olup bitenlere karşılık sert bir açıklama ile cevap veriyor. Bu açıklamada köylüler için yapılan evlerin bedelinin 118 bin lira olduğu, 5 sene ödemesiz, KDV ve faizsiz ödemesi olmadan, eşit taksitlerle 20 sene vadeli olduğu belirtiliyor. Ayrıca söz verilen tarlaların gelecek Ağustos ayına kadar teslim edileceği vurgulanıyor.

 

Burada üzerinde durulması gereken bir başka husus daha var. Akine’de, Ormancık ve Sarıağaç köylerinde arazileri, evleri, bahçeleri, ahırları istimlak edilen kişilerin birçoğu paralarını alıp çoktan harcadı bitirdi veya bir yerlere yatırım yaptı. Neredeyse bu paralar bitmek üzere veya çoktan bitti. Ancak çoğu kişi ömründe ilk defa gördüğü büyük paralar yüzünden sosyal, kültürel, hatta ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Paraların bölüşülmesi bile başlı başına bir sorun yumağıdır.  

 Devletin en üst makamları Kıbrıs’a iki ay içinde su verileceği müjdesini vermeleri üzerinden neredeyse dört ay geçti. Aralık 2014’ün son günlerine geldiğimiz şu günlerde, KKTC’ye su Temini Projesinin en önemli ayağı Anamur Alaköprü Barajında henüz su tutmaya başlanmamıştır. Su tutmaya ne zaman başlanacağı da belli değildir. Baraj havzasında yaşayan halk olup bitenlerden memnun değildir. En azından onların kısmen memnun edilmesi gerekmektedir.

 

Anamur’dan Kıbrıs’a uzanacak 80 km. denizaltı boru sistemi henüz tamam değildir. Aslında projenin en büyük handikabı işin bu aşamasındadır. Bu nedenle asrın projesinde mutlu sona ulaşılması biraz daha zaman alacak ve Kıbrıs halkının su ile zor sınavı sürüp gidecektir. Biliyorum bazıları bizi kötümser olmakla, umutsuzluk yaymakla suçlayacak. Fakat birilerinin gerçekleri söylemesi lazım. O nedenle diyoruz ki, Kıbrıslılar 2015 yazını da susuz geçirmek zorunda gibi. 

 











 

Bu haber 1643 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur