gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 25  
»Bugün 630  
»Toplam 14974824  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.213.99.37
» Bu sitemizi ziyaretiniz

7 Haziran seçimlerine doğru...

Hüseyin SİNASİ

26 Nisan 2015, 20:01

Hüseyin SİNASİ

 

7 Haziran milletvekili seçimleri için, zaman su gibi akıp giderken, partiler aday listelerini tamamlamalarının ardından seçim beyannamelerini açıklayıp, miting hazırlıklarına başladılar. Hatta Başbakan Davutoğlu Erzurum ve Sivas’ta, Kılıçtaroğlu Almanya’da meydanlara çıktı. Bahçeli de ilk mitingini Almanya’da gerçekleştirecek. Fakat bölgemizde geçen sene yapılan yerel seçimlere nazaran, cadde ve sokaklarda hala bir seçim havası yok. Sadece parti binaları ve çevreleri bayrak ve flamalarla süslenmiş, billboardlarda adayların reklam afişleri yer alıyor, hepsi o kadar. Ancak yine haksızlık etmeyelim, şu sıralar parti binalarına gidip gelmeler biraz daha sıklaşmış bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta, 19 Nisan Pazar günü, Anamur’da Ak Parti yönetimi tarafından düzenlenen araç konvoyu ve sonrasında, parti binası önünde milletvekili adayları halka takdim edildi. Ertesi gün yani 20 Nisan Pazartesi günü, bu defa MHP İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen bir başka araç konvoyu ve geniş katılımlı bir program ile milletvekili adaylarının tamamı Anamurluların karşısındaydı. CHP’nin de Anamur’da geçen hafta içinde araç konvoyu ve aday tanıtımı yapacağı söyleniyordu, bir ses çıkmadı. Ancak CHP Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı’nın seçim gezileri ve adayların seçim büroları açılışları devam ediyor. En son Bozyazı ve Anamur’da seçim büroları çalışmaya başladı.

Partilerin milletvekili aday listelerinin kesinleşmesi ve tanıtımları sonrasında tekrar sokağa çıktık. Görüş ve düşüncelerine önem verdiğimiz bazı kişilerin yorum ve değerlendirmelerini öğrenmeye çalıştık. Aday listeleri ve adaylar hakkında ne düşündüklerini sorduk. Sağ olsunlar, bizi kırmadılar, düşüncelerini açık yüreklilikle ve samimiyetle dile getirdiler. Elde ettiğimiz yorum ve değerlendirmelerinin size aktarıyoruz.   

Görüştüğümüz Ak Partililer düzenlenen araç konvoyu ve aday tanıtım programını çok beğenmişler. “Bu seçimde kesin birinci oluruz ve en az beş milletvekili çıkarırız” diyorlar. CHP’lilerde bu seçimden çok umutlular, “dört garanti, beşi alırız” diyorlar. Görüştüğümüz MHP’liler de artık çok rahatlamış görünüyorlar. Hele aday tanıtım programının yoğun ilgi görmesi düzenlenen konvoyun görkemli geçmesi moralleri bir hayli yükseltmiş. Aday listesinde 7. Sırada yer alan Ali Yücelen iyi bir hava yaratmış, Anamur’da rüzgarın yönünü MHP’den yana döndürmüş. Bu nedenle MHP’liler “Anamur’da, Mersin’de yine birinciyiz, beş garanti”  diyor ve ekliyorlar Hidayet olsaydı daha fazla alırdık.” Tam bu noktada izniniz olursa bir tespitimizi aktaralım. Eski milletvekillerinden Fevzi Arıcı ve Ali Er gibi Hidayet Kılınç da, halk tipi politikacılığı tercih etmiş. Anamur’da, Bozyazı’da hatta Mersin genelinde belli bir taban oluşturmuş, her partiden kendine bağlı bir taraftar grubu olduğu söyleniyor.

         Neyse lafı fazla uzatmayalım. Daha önümüzde bir buçuk ay gibi uzun bir zaman var. Zira siyasette beş yıl için kısa bir zaman, bir gün, hatta bir saat çok uzun bir süredir derler. Bakalım kalan süre içinde köprülerin altından ne sular geçecek ve şans kime gülecek.

Son günlerde kamuoyu araştırma şirketleri, yaptıkları çalışma ve sonuçlarını paylaşıyorlar. Anket sonuçlarına göre bu seçimlerde de birinci değişmiyor. Ancak şimdiden bir yüzde oran telaffuz etmek zor. Ak Parti birinci dedik, onu CHP, MHP ve HDP takip ediyor. Milli İttifak da yoğun çaba harcıyor.

Ortaya çıkan tabloya göre, iktidar değişmeyecek gibi. Fakat görüştüğümüz çoğu kişi, Ak Partinin “yeni anayasa ve başkanlık” tezini ulaşılabilir bir hedef olarak görmüyor. MHP ve HDP’ de hissedilir bir yükseliş var. Bir rüzgar yakalayabilirse Milli İttifak da beli bir pay sahibi olacak gibi. CHP’de değişen bir durum yok. Vatan Partisinin de kendini hissettireceğini söylemek mümkün. Kamuoyunda HDP’nin barajı geçmesi için yoğun bir çaba harcanıyor. Ak Partililer HDP’nin barajı geçemeyeceğini vurguluyor, CHP ve MHP’liler geçebilir diyorlar.

Kısa bir değerlendirme de biz yapacak olursak; eğer 2011 seçimlerinde %13 oy alan MHP %15-20’e yükselecekse, %49,5 oy alan AK Partiden ve kısmen CHP’den oy alacak demektir. Yine HDP %5-6’dan %9-12’ye çıkacaksa CHP’den ve Ak Partiden bir koğuş olacaktır. Bu gidiş gelişlerin hangi oranda olacağını kestirmek için henüz vakit erken.

Görelim Mevla’m neyler, ne eylerse güzel eyler. Hoşça kalın, her şey gönlünüze göre olsun.





 

Bu haber 1748 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur