gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 20  
»Bugün 979  
»Toplam 14975173  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 107.23.85.179
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından bir kesit

Hüseyin SİNASİ

31 Ekim 2012, 14:57

Hüseyin SİNASİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ülkemizin her tarafında, dış temsilciliklerde ve KKTC’de olduğu gibi Anamur’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ne yazıktır ki Cumhuriyetin ilan edilişinin 89. yıl dönümüne rastlayan bu seneki kutlamalar çeşitli kısır tartışmaların ve çekişmelerin gölgesinde gerçekleşti.

Bakanlar Kurulu tarafından Milli bayramların kutlanmasına dair bazı yönetmeliklerde yapılan değişiklikler, bir kısım çevrelerin tepkisine neden oluyor. Ancak iktidar ve yakın çevresi,   bayramların aslına döndürülmekte olduğunu ve gerçek anlamda bayram kutlamalarının yapılacağı ifade ediyorlar. Elbette bayramların bayram gibi kutlanması herkesin temennisidir. Milli bayram kutlamalarına geniş halk kitlelerinin kutlamalara katılması arzu edilir. Fakat ülkemizde öteden beri milli bayramların kutlanması hep tartışmalıdır. Bundan sonra da bu tartışmalar devam edip gidecektir.

            29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını basından, internetten ve sosyal medyadan ve yakın çevremizde düzenlene etkinliklerden takip ettik. Bazı etkinliklere katıldık. Üzülerek ifade etmek gerekirse, kutlamalar sanki ikiye bölünmüş gibiydi. Bir tarafta resmi bayram kutlamaları, öbür tarafta halkın geniş katılımı ile cadde ve sokaklara taşan kutlamalar vardı.

Hükümetin istihbarat var şeklindeki telkinleriyle Ankara Valiliğinin, bazı STK’lar kurum ve kuruluşlar tarafından Cumhuriyetin ilk ilan edildiği Ulustaki eski TBMM önünden Anıtkabir’e seferberlik yürüyüşü çeşitli gerekçelerle yasaklanmıştı. Bu yasaklama kararı sonrası belki böyle bir yürüyüşe katılmayı düşünmeyen çok sayıda kişinin Ulus’a ve eski TBMM binası önüne akmasına neden oldu. Polisin tüm engel ve barikatları, gelen kalabalığa ancak on dakika dayanabildi.

Yasakların engellerin bir işe yaramadığı girişime üst makamların da geçit vermesiyle kalabalık eski TBMM binası önünden Anıtkabire aktı, binler onbinler olarak aktı. Bu kargaşa ve hengâme içinde en acı olanı da Türk bayrağına karşı güvenlik güçlerinin tekmeli, biber gazlı saldırısı oldu. Belki emirleri yerine getirmekle görevli güvenlik güçlerinin yaptığı her şey unutulabilir. Ama Türk Bayrağa saygısızlık asla unutulmaz. Zamanı gelince bunun hesabı sorulur.

Anamur’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının iki ayağı vardı. Birincisi Anamur Şehir Stadında yapılan törenler, ikincisi de akşam düzenlenen fener alayı ve cumhuriyet yürüyüşüydü. Bilindiği gibi artık son yapılan değişiklik ile Atatürk Anıtına sadece Kaymakamlık çelengi konuyor. Diğer kurumlar çelenk koyamıyorlar. Ama akşam yürüyüş tamamlandıktan sonra yeni Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtında, Anamur Kaymakamlığı, Anamur Belediyesi ve Cumhuriyet Halk Partisinin çelengine rastladık. Ülkemizin değişik yerlerinde çelenk krizleri yaşanırken Anamur’da bu konuda bir sıkıntının yaşanmamasını olumlu bir gelişme olarak görmek gerekiyor.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları daha 28 Ekim günü Atatürk Anıtına çelenk konulması ve evlere, işyerlerine bayrakların asılmasıyla başladı. Anamur Şehir Stadında kusursuz bir kutlama programı yapıldığı, ancak halkın pek fazla ilgi göstermediği anlaşılıyor.

Aynı gün akşam saat 19.00’da Anamur Otogarı civarında başlayan ve Anamur Garnizon Komutanlığı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün organize ettiği fener alayı görülmeye değerdi. Anamur Lisesi Bando Takımının çaldığı marşlar, askerlerin ellerinde taşıdığı meşaleler, her yaştan kadın erkek büyük bir kalabalık ellerinde Türk bayrakları ile sokakları çınlattılar. Fener alayı ve cumhuriyet yürüyüşü yeni Cumhuriyet Meydanında son bulurken meydanın dolup taştığını görünce adeta gözlerimiz yaşardı. Demek ki dağ başındaki Yörük obasının ışığı daha sönmemiş. Eğer bu ışık sönseydi vay halimize diyecektik.

 

Hüseyin SİNASİ

Bu haber 2370 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur