gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 19  
»Bugün 565  
»Toplam 14974759  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.197.113.64
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Adaylar tamam, şenlik başlasın

Hüseyin SİNASİ

25 Ocak 2014, 12:06

Hüseyin SİNASİ

                        Adaylar tamam, şenlik başlasın!

 

        Yerel seçimlerde yarışacak partiler ve adaylar boy göstermeye devam ediyor. Şöyle listemize bir bakalım. 8 Aralık 2013 günü Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe’nin adaylığı ilan edildi. 22 Aralık 2013 günü bir önceki dönem Anamur Belediye Başkanı olan CHP’li M. Suphi Alp aday oldu. Sessiz sedasız işadamı Fahri Şen DYP’den aday oldu. DP yine bir sürpriz yapıp AKP’nin aday adayı Azime Özdemir üzerinde karar kıldı. SP’nin Anamur adayı sempatik ve güler yüzü ile Menderes Bora oldu. Son olarak AKP’nin Anamur adayının Atilla Olçum olduğu açıklandı.

 

        İki hafta önce Anamur Büyükşehir Adaylarının istilasına uğramış ve Anamur’un girişinde büyük araç konvoyları ve partililer tarafından karşılanmışlardı. Bunu kulakları sağır eden araç gürültüleri, korna sesleri, ağır ve yakıcı egzoz dumanı, bayrak ve flamalar eşliğinde şehir içinde turları takip etmiş. Daha sonra da toplanan kalabalığa bol keseden atılıp tutmuşlardı.

 

Bu, bir anlamda adayların ve partilerin durumlarını yakından görmeleri ve genel havayı yoklamalarına vesile oldu. Durumlarından ne kadar memnun oldular veya üzüldüler bilemiyoruz. Ama yerel basında çıkan haberlere ve verilen resimlere göre hepsi zevkten dört köşeler.

 

Bu tür siyasi propagandalar artık çok gerilerde kaldı. Bunlar geri kalmış ve az gelişmiş ülkelerin demokrasi anlayışının bir göstergesidir. Gelişmiş ülkelerde daha ileri ve modern propaganda yöntemleri kullanılıyor. Öyle uzaktan selam yollamalarla, gazete ve televizyonlara açıklama yapmakla, cadde ve sokaklarda ses-yayın araçları dolaştırmakla, reklâm panolarında boy göstermekle bu işler olmuyor.

 

Daha önce bir yazımızda belirtmiştik, en etkili yöntem, sıcak temas, yakınlaşma ve dokunmadan geçiyor. Bir örnek vereyim: Yaz ayları boyunca sivrisinekten, belediyenin ilgisizliğinden şikâyetçi olan bir tanıdığım var. Bir gün kime oy vereceksin diye sordum. Başkan Türe’ye dedi. Meğer Başkan Türe ve eşi geçen seçimde evlerine gelmiş, arkadaşın hanımı o sıra ekmek yapıyormuş. Başkanın eşi ekmek pişirmeye yardım etmiş, başkan da onlarla oturup bazlama yemiş, beraber çay içmişler. Onun için oyu Türe’ye imiş.

 

Başka örnekler ve hikâyeler de var. Mesela Anamur’da Suphi Beyin aradan bunca zaman geçmesine rağmen sessiz çoğunluğun sesi, halkın başkanı sıfatını kazanmasının sırrını bir araştırmak lazım.

 

Bir süre önce bir arkadaş grubunda sohbet ediyorduk. Anamur Merkezinde bir mahallede oturan vatandaşı bir partinin çalışma ekibi ziyaret ediyor ve desteklerini istiyor. Vatandaş onlar cevaben, “Yaaaa bize gelmenize gerek bile yoktu. Size vermeceğiz de dinsiz imansızlara mı vereceğiz, rahat olsun siz” demiş. Arkasından bir başka partinin çalışma grubu gelmiş. Aynı vatandaş adamları yarı yolda karşılamış, kucaklaşmışlar. Onlara “şu geldiğiniz yol var ya, bu sizin eseriniz, bunu nasıl unuturum, ben, oyum sana demiş” Bir iki gün sonra başka bir aday ve çalışma ekibi gelmiş, içeride uzun süre kalmışlar. Onlar gittikten sonra belediyenin araçlarıyla kum çakıl yıkılmaya başlanmış, oyunu kime verdiği belli değil.

 

Önümüzdeki yerel seçimler için daha oy piyasası kurulmadı. Ama bir dostumuz anlatımına göre piyasanın kıyısından köşesinden başladığını gösteriyor. Çarıkları beldesinden bir adam telefon açmış, ev yaptırdığını yetişemediğini yardım edip etmeyeceklerini sormuş. Beri taraf ne istediğini sorunca on torba çimento istemiş. Sana oniki torba verelim demişler. Aradan daha iki gün geçmeden aynı adam düğünlerini bahane ederek yardım talep etmiş. Beri taraf biraz bozulmuş, ama yine de küstürmeyelim diye, kuaför parasını üstlenmişler. Adamın daha başka istekleri olunca nazikçe terslemişler.

 

Bizim adaylardan ve partilerin çalışma ekiplerinden ricamız, bu tür cambazlılarla ve seçim pazarlıklarına meydan vermeyin. Varsın o düzenbazlar oylarını istediklerine versin, ama siz yamulup yumulmayın. Eğer bütün adaylar bu çirkin oyuna kapıyı kapatabilirlerse, her seçim döneminde ortaya çıkan bu ahlaksız oyun kendiliğinden ortadan kalkacak. Yok devam ederiz diyorsanız, paşa gönlünüz bilir. Memlekette o kadar açgözlü insan var ki, bakalım hangisini nasıl doyuracaksınız?

 

Şimdilik bizden bu kadar.      

 

Hüseyin ŞİNASİ

Bu haber 1878 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur