gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 13  
»Bugün 1085  
»Toplam 15036328  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.21.248.119
» Bu sitemizi ziyaretiniz

30 Martta CHP'li Suphi Alp neden kazanamadı?

Hüseyin SİNASİ

13 May?s 2014, 20:22

Hüseyin SİNASİ

                             Anamur’da yerel seçim değerlendirmeleri–3    

 

            Anamur’da yerel seçim değerlendirmelerinin ikincisinde Başkan Mehmet Türe’nin nasıl kazandığı sorusuna cevap bulmaya çalışmıştık. Bundan sonraki değerlendirmelerimizde CHP’li M. Suphi Alp ve AKP’li Atilla Olçum’un neden kazanamadığı sorularına karşılık bulmaya çalışacağız.

 Önce ortaya çıkan seçim sonuçlarını bir kez daha hatırlayalım. MHP adayı Mehmet Türe 16,049 oy alarak sandıktan ikinci kez çıkmayı başardı. 2009 yerel seçimini çok az bir farkla kaybeden CHP adayı M. Suphi Alp bu defa daha yüksek bir oy farkı ile (16,049-12,434=3,615) kayıp etti. Ama asıl sürpriz AKP’li Atilla Olçum kanadında yaşanmış. 2014 belediye başkanlığı seçiminde 12,766 oy ile seçimi kazanmaya en yakın aday olmuştur.

            Şimdi değerlendirmemize kaldığımız yerden devam edelim: Kısa ve net soralım, 30 Mart seçimlerinde CHP adayı M. Suphi Alp neden kazanamadı? Bu soruyu, her kesimden tanıdıklarımıza sorduk. Gerçekten çok ilginç cevaplar aldık. Özetlemek gerekirse, Suphi Beyin adaylığı bu defa CHP tabanında pek karşılık bulmamış. Daha vahimi adaylık yarışında ortaya çıkan aday adayı bolluğu, içinden çıkılmaz sorunlara ve kamplaşmaya neden olmuş. Her ne kadar aday olamayan aday adayları birlikte hareket ediyor gibi bir görüntü vermiş olsalar da, bunun samimi olmadığı ortaya çıktı. Böyle bir şey doğru mu, bize göre yanlış.

2011 milletvekili seçimlerine bakarak Anamur’da CHP’nin belediye başkanlığı seçimini çok rahat kazanması beklenirdi. Zira CHP, milletvekili seçiminde 14,288 oy almış, AKP 13,628 oy almış, MHP 10,941 oy alabilmişti. Ancak bu seçimde ortaya çıkan sonuç bunun tam tersi oldu. Böyle bir sonucun çıkmasında belde ve köylerin başkanlık seçimine dâhil edilmesinin etkili olduğunu söyleyenler var. Nitekim CHP çevrelerinde merkezde ve yakın köylerde, rakip partilere büyük bir fark atıp, kırsaldaki eksiği kapatma stratejisi uygulamaya konulmuştu. Ama kent merkezi için düşünülen plan tutmayıp, düşünülen barajın patlamasıyla köylerle ilgili plan da tutmadı. Ve sandıktan CHP’lileri memnun etmeyecek bir sonuç ortaya çıktı.

Suphi Beyin aday adaylığı sonrasında, görüştüğümüz partili veya partisiz pekçok kişi; “aday olursa seçimi kazanır” şeklinde görüş beyan ediyorlardı. Hatta Suphi Beyin adaylığının açıklandığı (22 Aralık 2013) ilk günlerde seçim olsaydı Anamur’da seçimi kazanmasına garanti gözüyle bakılıyordu. Ancak bu olumlu hava, belediye meclisi listelerinin hazırlanması ve kamuoyuna açıklanması (18 Şubat 2014) sonrasında tersine döndü. Suphi Alp cephesinde karabulutlar dolanmaya başlamıştı. Tam bu günlerde görüştüğümüz çok kişiden “Türe’ye hayırlı olsun” şeklinde konuşmalar dinledik. Hele son onbeş gün kala seçimin Türe ve Atilla Olçum arasında geçeceği halk arasında alenen konuşulmaya başlanmıştı.

Anamur’da son Cumartesi mitingleri hala belirleyici oluyor. O gün sabahtan akşama kadar bütün partilerin mitinglerini ve halkın davranışlarını gözlemledik. O gün ilk büyük mitingi gerçekleştiren CHP ve Suphi Alp oldu. Onun ardından AKP meydana çıktı. En son gövde gösterini yapan MHP oldu. Gördüğümüz kadarı ile CHP miting meydanında yetersiz kaldı. Meydanda seçimi kazanacak bir parti ve aday havası verilemedi. Konuşmacılar yetersizdi. İlginç olanı CHP mitingi bittikten sonra çoğu kişinin AKP mitingini izlemek için geri dönüp, yol kenarında ve kaldırımlarda olup bitenleri geçtiklerine şahit olduk.

AKP miting için meydanda yerini alırken, CHP ve MHP’lilerin renkten renge girdikleri ve hatta telaşlandıklarını gördük. Meydanı en son dolduran MHP’liler oldu demiştik. Gerçekten her kesimden ilgi büyüktü. O sırada en yirmi otuz kişiyle konuştuk. Herkes sözleşmiş gibi MHP’nin psikolojik üstünlüğü ele geçirdiğini ifade ediyordu.

Sanırım CHP’nin meydanda yetersiz kalması, AKP’nin çok organize, çok güçlü gelmesi, MHP’nin de gücünü gösterişli bir şekilde meydana yansıtması, ibrenin MHP’den yana dönmesini sağladı. Yani bir anlamda, CHP kazanamayacaksa, AKP almasın MHP’ye verelim anlayışı hâkim olmaya başladı. Sonuç bildiğiniz gibi oldu. Yüzen, gezen oylar bir kere daha Türe’nin yelkenini şişirip, enginlere açılmasını sağladı.

Peki, bundan sonra ne olur? Anamur CHP’de iki, üç, dört parçalı bir durum var. Bunlar her yerel seçim öncesi ortaya çıkıp işin tadını kaçırıyorlar. 2009 ve 2014 seçimlerinde bir kere daha görüldü ki; bu gruplar ortak bir aday konusunda anlaşamıyorlar. Herkes ayrı telden çalıyor, arada kaybeden CHP oluyor. O halde bu grupların dışında, genç ve dinamik bir yapının duruma el koyması lazım.  

Değerlendirmemize AKP ve Atilla Olçum ile devam edeceğiz.

   

Bu haber 2343 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur