gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 20  
»Bugün 945  
»Toplam 14975139  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.239.59.193
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Milletvekili Aday Listeleri Tamam

Hüseyin SİNASİ

27 Eyl?l 2015, 12:27

Hüseyin SİNASİ

                Milletvekili Aday Listeleri Tamam

7 Haziranda yapılan seçimlerde sandıktan koalisyon çıkmış ve halk, parti liderlerine uzlaşın, anlaşın ve bir koalisyon hükümeti kurun demiş ve iradesini böyle ortaya koymuştu. Ancak liderler aralarında anlaşmama, uzlaşmama yolunu tercih ettiler. Sonuç olarak 1 Kasımda yeniden sandık, yeniden seçim zorlaması dayatılmış oldu.

Seçime katılacak partiler milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kuruluna dün yani 18 Eylül 2015 Saat 17.00’ye kadar teslim etti. Listelerin kamuoyuna yansımasıyla bir başka tartışmanın fitili de ateşlenmiş oldu. Yeni tartışmanın ana teması hiç şüphe yoktur ki, listede varsın veya yoksun olacaktır. Bu tartışma belki iktidar partisi mensupları için nispeten telafi edilebiliyor. Fakat muhalefet partileri için durum çok daha vahimdir. Elbette listede varsın-yoksun tartışmasından sonraki polemik konusu adayların listenin neresinde olduğudur. Eğer aday, seçilebilecek bir yerlerde ise halinden memnundur, yeri seçilme garantisi sağlamıyorsa “yandı gülüm keten helvadır.” Bu durumda kazananlar siyasi partilerin genel merkezine çöreklenmiş, genel başkan, genel başkan yardımcıları, danışmanları ve onlara yağcılıkta sınır tanımayan sıradan insanlardır.

 Daha önce yayınlanan yazılarımızda birçok kez vurguladık. Halkın %92 evet oyu ile kabul edilen 1982 Anayasası ve ona uygun olarak çıkarılan, yasaların çoğu hala yürürlüktedir. Bunlardan biri de, siyasi partiler ve seçim yasalardır. Gerçi söz konusu yasa o tarihten itibaren sayısız değişikliklere uğramış, iktidar partilerinin çıkarlarına uygun hale getirilmiş ve uygulanmaya devam edilmektedir.

Çevremizde politikanın gizemli sokaklarına kıyısından, köşesinden dalmış herkesin toplumdaki baskı unsurlarından, vesayetten, darbelerden söz ettiklerine şahit oluruz. İktidarı ve gücü elinde bulunduran kişi ve grupların, demokrasi adına, milli irade adına akla ve hayale gelmedik haksız, hukuksuz ve adaletsiz tutum ve davranışlar içinde olmalarına bir anlam veremeyiz.

Siyasi partiler ve seçim kanunları ve buna uygun olarak çıkarılan yönetmelikler, tüzükler hep güçlü olandan, büyük olandan yana hükümler getirir, küçüklere büyüme ve gelişme imkânı tanımaz. O bakımdan 1 Kasımda yapılacak milletvekili seçiminin sonucunu tahmin etmek çok da zor değildir.

7 Haziran milletvekili seçimlerinde ülke genelinde %10 seçim barajını geçerek milletvekili çıkarma hakkını elde eden partilerin, Mersin ili için 1 Kasım seçiminde görücüye çıkardıkları aday listelerine göz atmakta başlayalım.

 Ak Partiden Mersin milletvekili aday listesi:

 1 Lütfi Elvan

2 Yılmaz Tezcan

3 Ali Cumhur Taşkın

4 Hacı Özkan

5 Zeynep Gül Yılmaz

6 Alparslan Gürgenç

7 Halit Çortul

8 Taner Boz

9 Nafiz Deniz

10 Koral Parça

11 Adem Ali Keskin

        Şimdi de CHP Mersin Aday Milletvekili listesine bir göz atalım:

 1 Hüseyin Çamak

2 Durmuş Fikri Sağlar

3 Aytuğ Atıcı

4 Serdal Kuyucuoğlu

5 Sibel Gazi Tabel

6 Ebru Çalışkan

7 Seyit Özananar

8 Nevin Zaimoğlu

9 Celal Çelik

 

Mersin’de MHP aday listeleri her zaman ilgi çekmiş ve sonucu derinden etkilemişti. Bu seçimde ortaya çıkan aday listesi şu şekilde ortaya çıkmış.

1-      Oktay Öztürk

2-      Baki Şimşek

3-      Ali Öz

4-      Ali Yücelen

5-      Duran Kara

6-      Mehmet Ali Gökmen

7-      Ali Rıza Bozkurt

8-      Hüseyin Ateş

9-      Özgür Özcan

10-  Mustafa Kunt

11-  Hayal Funda Önder

HDP’ de değişen bir durum yok.

        1 Dengir Mir Mehmet Fırat

2. Çilem Öz

        Anamur ve Bozyazılı olup değişik partilerin aday listelerinde rastladığımız, MHP 4 sıra adayı Ali Yücelen, BBP 4. sıra adayı Hasan Erdem, MHP 6. Sıra adayı M.li Gökmen, MHP 8. Sıra adayı Hüseyin Ateş ve AKP 11.sıra adayı Âdem Ali Keskin’e hayırlı olması dileklerimizle başarılar diliyoruz.

 Konuyu fazla uzatmamak adına, 7 Haziran seçiminde AKP, CHP, MHP’nin 3’er milletvekili bölüştüklerini, 2 milletvekilini de HDP’nin elde etmiş olduğunu hatırlatalım. Şimdi asıl sorulması gereken soru, seçimden nasıl bir sonuç çıkar? İsterseniz bu soruya bir başka yazımızda cevap bulmaya çalışalım.

Hüseyin ŞİNASİ

 

Bu haber 1629 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur