gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 13  
»Bugün 646  
»Toplam 14974840  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.85.63.190
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Anamur'da Kutlu Doğum Haftası kutlamaları

Hüseyin SİNASİ

22 Nisan 2012, 01:13

Hüseyin SİNASİ

         Anamur Müftülüğü, her yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanmakta olan “Kutlu Doğum Haftası” nedeniyle Yeni Cumhuriyet Meydanında bir program düzenlemiş ve bizi de davet ettiler. Memnun olduk. Anamur Belediyesi saat 17.00-19.00 arasında “Kutlu Doğum Aşı” dağıtırken, akşam saat 20.30’dan itibaren geniş bir kalabalığın katıldığı program gerçekleştirildi.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşından sonra Kur’an-ı kerim tilavetine geçildi. Anamur İlçe Müftüsü Muhammet Koçak güzel bir konuşma yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı sinevizyon gösterisi harikaydı. Sinevizyonun başının ve sonunun Âşık Veysel’in bir türküsü ile süslenmiş. Uygun olmuş. Program davetiyesinde konuşmacı Prof. Dr. Ali Akpınar belirtilmesine rağmen, karşımıza yine Gaziantep Üniversitesinden Prof. Dr Mesut Erdal çıktı. Ne yalan söyleyeyim. Beni pek tatmin etmedi. Konuşma bitmeden ayrıldım. O nedenle konuşmacının mesajları hakkında söyleyecek fazla bir şeyim yok.

 

Bu sene kardeşlik vurgusunun ön plana çıktığı programın ruhuna uygun olması bakımından Hz. Peygamberin Veda Hutbesini sütunlarımıza almayı uygun bulduk. İşte Peygamber Efendimizin bütün insanlığa veda ettiği hutbesi:

 

“Ey İnsanlar!

Sözümü iyi dinleyiniz! Bilmiyorum, bu seneden sonra sizinle burada belki de bir daha hiç buluşamayacağım.

 

İnsanlar!

Bugünleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mukaddes bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, namuslarınız da öyle mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuştur.

 

Ashabım!

Yarın Rabbinize kavuşacaksınız ve bugünkü her hal ve hareketinizden muhakkak sorulacaksınız. Sakın benden sonra eski sapıklıklara dönüp de birbirinizin boynunu vurmayasınız.

 

Bu vasiyetimi burada bulunanlar, bulunmayanlara bildirsin! Olabilir ki bildirilen kimse, burada bulunup doğrudan işitenden daha iyi anlayarak muhafaza etmiş olur.

 

Ashabım!

Kimin yanında bir emanet varsa onu sahibine versin! Faizin her çeşidi kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Lakin borcunuzun aslını vermeniz gerekir. Ne zulmediniz, ne de zulme uğrayınız. Allah'ın emriyle faizcilik artık yasaktır. Cahiliyeden kalma bu çirkin âdetin her türlüsü ayağımın altındadır. İlk kaldırdığım faiz de Abdülmüttalib'in oğlu (amcam) Abbas'ın faizidir.

 

Ashabım!

Cahiliye devrinde güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdülmüttalib'in torunu (amcazadem) Rebia'nın kan davasıdır.

 

İnsanlar!

Bugün şeytan, sizin şu topraklarınızda yeniden tesir ve hâkimiyetini kurmak gücünü ebedi surette kaybetmiştir. Fakat siz, bu kaldırdığım şeyler dışında, küçük gördüğünüz işlerde ona uyarsanız bu da onu memnun edecektir. Dininizi korumak için bunlardan da sakınınız.

 

İnsanlar!

Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah emaneti olarak aldınız; onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz vererek helal edindiniz. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinde hakları vardır. Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız, onların aile yuvasını sizin hoşlanmadığınız hiçbir kimseye çiğnetmemeleridir. Eğer razı olmadığınız herhangi bir kimseyi aile yuvanıza alırlarsa, onları te'dib edebilirsiniz. Kadınların da sizin üzerinizdeki hakları, meşru bir şekilde, her türlü yiyim ve giyimlerini temin etmenizdir.

 

Mü'minler!

Size bir emanet bırakıyorum ki ona sıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. O emanet Allah'ın kitabı Kur'an'dır.

 

Mü'minler!

Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz! Müslüman müslümanın kardeşidir, böylece bütün müslümanlar kardeştir. Din kardeşinize ait olan herhangi bir hakka tecavüz helal değildir. Meğerki gönül hoşluğu ile kendisi vermiş olsun.

 

Ashabım!

Kendinize de zulmetmeyiniz. Kendinizin de üzerinizde hakkı vardır.

 

İnsanlar!

Cenab-ı Hak her hak sahibine hakkını (Kur'an'da) vermiştir. Varise vasiyet etmeye lüzum yoktur. Çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona aittir. Zina eden için mahrumiyet vardır. Babasından başkasına ait soy iddia eden soysuz yahut efendisinden başkasına intisaba kalkan nankör, Allah'ın gazabına, meleklerin lanetine ve bütün Müslümanların ilencine uğrasın! Cenab-ı Hak, bu gibi insanların ne tövbelerini ne de şahadetlerini kabul eder.

 

İnsanlar!

Yarın beni sizden soracaklar, ne diyeceksiniz?”

"-Allah'ın elçiliğini ifa ettin, vazifeni yerine getirdin, bize vasiyet ve öğütte bulundun, diye şahadet ederiz" cevabını verdiler.

 

Bunun üzerine Hz. Muhammed (sav):

 

“Şahit ol Ya Rab! Şahit ol Ya Rab! Şahit ol Ya Rab!” dedi.

Bu haber 2713 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur