gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 17  
»Bugün 1108  
»Toplam 14975302  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.206.248.122
» Bu sitemizi ziyaretiniz

MHP'de Bahçeli Sorunu

Hüseyin SİNASİ

16 Kas?m 2015, 16:50

Hüseyin SİNASİ

                       MHP’de Bahçeli Sorunu

 

1 Kasım seçimlerinin sonuçları resmen 12 Kasım 2015 günü YSK tarafından açıklandı. Yapılan açıklamaya göre seçime katılma oranı %85,3 gibi çok yüksek bir değere ulaştı. Yurtiçinde ve dışında kayıtlı seçmenlerin büyük ilgi gösterdiği 1 Kasım seçimlerinde,  AKP %49,5 ve 23.673.541 oy ile 317 milletvekili çıkardı. CHP %25 12.109.985 oy ile 134 milletvekilini meclise yollamayı başardı. MHP büyük bir hayal kırıklığı yaşadı,%11,9 oranı ile 40 milletvekilinde kaldı. 7 Haziran seçimlerinin en başarılı partisi HDP 5.145.688 oy ve %10,75 ile 59 milletvekilliği elde etti.

 

1 Kasımda yapılan seçimde çok ilginç sonuçlar ortaya çıktı. AKP 7 Haziran seçimlerine göre 4.808.677 oy artışı ile tarihi bir başarıya imza attı. Öbür taraftan CHP 591.915’lik bir oy artışına rağmen %25’lere takılıp kaldı. Asıl şaşırtıcı olan MHP oldu. 1.827.431 gibi rekor bir oy kaybıyla 80 milletvekilinin yarısına veda etmek zorunda kaldı. HDP’ de öyle, 911.818 gibi çok yüksek bir oy kaybı ile itibar kaybına uğrayıp 21 milletvekili ile vedalaştı. Öte yandan meclis dışında kalan partiler 7 Haziranda 2.198.611 oy almışken, bu seçimlerde 1.214.049 oy alabildi. Bu partiler 984.562 oy kaybı yaşadı.

 

Bazı araştırmacılar, partilerin 1 Kasım seçimlerindeki artış ve kayıplarını izah etmekte zorlanıyor. Kimi bilim adamları seçimlerin adil olmadığı eşit şartlarda yapılmadığı, hatta hileli olduğunu iddia ediyor. Ancak partilerin hiçbirinden sonuçlara ilişkin ciddi bir girişim, itiraz duymadık. Anlaşıldığı kadarı ile kazanan da kaybeden de herkes halinden memnun.

 

Bundan önceki yazılarımızda AKP’nin nasıl başarıya ulaştığı, adayların ne gibi yöntemler kullandıklarını yazmıştık. Aynı şeyleri tekrarlamaya gerek yok. Ama MHP’nin bu seçimde neden başarıya ulaşamadığı, büyük hayal kırıklığı yaşadığının üzerinde durmak gerekiyor.

 

1 Kasım seçimleri sonuçlarına göre MHP için söyleyeceklerimizi daha ilk başta ifade edelim. MHP’de çok ciddi bir lider sorunu var. Sanki Bahçeli liderliğindeki MHP, iktidar partisi AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “zorunlu hayat sigortası” gibidir. Halk arasında, AKP ne zaman zora düşse, başı sıkışsa Bahçeli’nin desteğinin geldiği konuşuluyor.

 

Şöyle bir geri dönüp bakalım. 2002’de daha seçimlere uzunca bir zaman varken, MHP lideri Bahçeli hiç kimseye sormadan erken seçim çıkışı yaparak AKP’nin iktidara gelmesinin yolunu açmış, partisinin de %10 baraj altında kalarak meclis dışında kalmasına neden olmuştu.

 

 2007 seçimleri sonrasında MHP yine meclise dönmüş, bu defa Cumhurbaşkanlığı seçiminde Abdullah Gül’ün seçilmesinin yolunu açmıştı. 2010 Anayasa değişikliklerinde ciddi bir “hayır” kampanyası yürütmeyerek AKP’ye çok ciddi bir destek daha sağlamış, Anayasa değişikliği %58 ile kabul ediliyor ve başkanlık sisteminin temeli yükselmeye başlamıştı.  

 

2011 seçimlerinde MHP’nin meclis dışında kalması için büyük bir operasyon yapılmış, ne kadar üste düzey yönetici varsa kaset komplosuna kurban gitmişti. Fakat MHP’nin bu komploya rağmen %13 oy alıp mecliste yer alması hesapları fena halde karıştırmıştı. Ancak MHP Lideri Bahçeli, 2007’deki %14 ile kazandığı 73 milletvekilinden 53 milletvekiline düşmeyi önemsemiyor, istifa çağrılarına aldırış etmiyordu.

 

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi ve ortak aday konusu da tam bir komedidir. CHP ile birlikte aday gösterdikleri Ekmelleddin İhsanoğlu’nu seçim kampanyasında yalnız bırakıyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın %52 ile seçilmesinin yolunu açıyorlardı. Geldik mi 2015 7 Haziran seçimlerine. Seçimlerde çoğu kimsenin hayal etmediği bir sonuç çıkmış, AKP tek başına iktidar olmamış, ilk defa muhalefet partileri mecliste çoğunluğu ele geçirmişlerdi. Ancak muhalefetin sevinci kısa sürdü. Bahçeli yine yapmış yapacağını, daha seçim sonuçları tam belli bile değilken koalisyon seçeneklerinin önünü tıkamış, AKP’yi düştüğü çukurdan bir kere daha çıkarıvermişti.

 

Bahçelinin bu anlaşılmaz, uzlaşmaz tavrı, iktidar partisi tarafından çok iyi kullanıldı. Bahçeli’nin her şeye hayır dediği gece gündüz bıkmadan usanmadan anlatıldı. MHP sözcüleri bu olumsuz imajı kimseye anlatamadı. AKP daha seçimin ertesi gününden itibaren harıl harıl yeni bir seçime hazırlanırken, muhalefet partileri, özellikle MHP yan gelip yatmayı tercih etti. AKP seçimde nerede nasıl hata yaptığını görüp gerekli tedbirlerini aldı. Seçim vaatlerini gözden geçirdi, adaylarını yeniledi. Tepeden tırnağa tüm teşkilatı harekete geçirdi. Ve istediği, hatta hayal bile edemeyeceği bir sonuca ulaştı.

 

Uzatmayalım. Partiler iktidar olmak için vardır. Partisini iktidar yapamayan bir lider başarısızdır. Başarısız lider bırakmasını bilmelidir. Demokrasinin gereği budur. Peki, MHP başarılı mı, Bahçeli başarılı mı? Kimse kimseyi kandırmasın. MHP başarısızdır, Bahçeli başarısızdır. Bahçeli ile Bahçelinin ekibiyle olmuyor bu işler.

 

Hüseyin ŞİNASİ

Bu haber 1585 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur