gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 23  
»Bugün 1124  
»Toplam 14975318  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 54.226.222.183
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Su bir hayat ve kavga nedeni

Hüseyin SİNASİ

23 Ocak 2013, 01:44

Hüseyin SİNASİ

                 İnsanlık için su bir hayat ve kavga nedenidir

Bir yerde su varsa orada hayat var demektir. Su yok ise hayatta da, canılar da yoktur. İnsanlık da medeniyet de hep su yakınlarında kendini göstermiş, köyler, kasabalar, kentler ve devletler ortaya çıkmıştır. Bunun tersi de olmuş, ne zaman bir yerde kuraklık olmuş, sular çekilmiş, canlı susuz kalmış ise insanlar, yerlerini yurtlarını bırakıp başka uzak diyarlara göç etmek zorunda kalmıştır.

            Tarihi kaynaklar, medeniyetin ilk örneklerinden biri olan Sümerler, Hititler, Frigyalılar, İyonlar, Lidyalılar, Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarını anlatırken bir anlamda insanların suya sevdasını anlatır. Aynı kaynaklar Türklerin anayurtları Orta Asya’dan kuraklık ve susuzluk nedeniyle kafileler halinde göçlerini yazar.

Bir bakıma savaşların en önemli nedeni de yine su kaynaklarıdır. Suya sahip olmak, sudan yararlanma isteği büyük savaşlara neden oluşmuştur. İslam tarihinde Bedir Savaşının yeri çok önemlidir. Mekkeli müşriklerle, Medine’den yola çıkan bir avuç inanç erinin var olma ve yok olma mücadelesinden Hz Muhammed’e inanan inanç ve iman erleri galip gelmeyi başarmış ve İslam’ın ilk zaferlerini kazanmışlardır.

 Suyun az olması kadar fazlası ile baş etmek de insanlığın temel sorunlarından biridir. O nedenle insan aklı, suyun önüne setler yaparak, barajlar kurarak, kanallar açarak topraklarını, hayvanlarını sulamış, içme suyu ihtiyacını karşılamıştır.  

Günümüzde çevremize yansıyan örneklerine bakalım. Anamur’un bir doğusunda, diğeri batısında iki akarsuyu var. Bunlardan doğu yakadaki Dragon (Kocaçay), batıda kalanı da Sultançayıdır. Kocaçay yüzyıllar boyu seri sularını Akdeniz’e ulaştırmış. Çevresine zenginlik katmış, bereket olup yağmış. Ama bol yağışlı zamanlarda, baharın havaların ısınmasıyla eriyen karlarla coşmuş, coştukça sel olup önüne ne çıktıysa alıp götürmüş. Şimdilerde Kocaçaya gem vuruluyor.  Yakın zamanlarda hizmete girmesi planlanan Alaköprü Barajı bir taraftan Kıbrıs’a hayat verirken, Anamur ve çevresinde sulanamayan arazilerin su ile buluşmasını sağlayacak.

Kıbrıs, Anamur’dan sadece 75 km ötede ve akşamları sokak aydınlatmalarını bile izleyebildiğimiz, üzerinde soydaşlarımızın da yaşadığı bir Akdeniz’in büyük adalarından biridir. Kıbrıs ve Kıbrıs Türkleri, milli güvenliğimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Kan, ateş ve gözyaşının hâkim olduğu Ortadoğu’da yanmaz, yıkılmaz kalelerimizden biridir. 1974 Barış Harekâtı sonrası Kıbrıs’ın %35’ini meydana getiren kuzey kesimi Türklerin, güneyde kalan %65’i de Rumlarındır. Dağlık olan ve zengin su kaynaklarına sahip olan topraklar Güneyde yani Rum tarafında kalmıştır. Türklerin yaşadığı Kuzeyde verimli ovalar ve araziler var. Ancak Rumlar tüm su kaynaklarına tek başlarına el koymalarından dolayı ovalar ve verimli araziler sulanamamaktadır. Halk susuzluk içindedir.

Kıbrıs Türkünün bu susuzluk sorununa çare aranırken daha 1975’lerde Anamur Çayının suyunun Kıbrıs’a ulaştırılması fikri ortaya atılır. Nihayet 1998 yılında Anamur Çayına bir baraj yapılması ve biriken suyun deniz altından borularla Kıbrıs’a ulaştırılması projesi ön plana çıkar. 2011 Martında Başbakan Erdoğan tarafından Alaköprü Barajının temeli atılır. Arkasından Kıbrıs ayağında suların biriktirileceği Geçitkale Barajının çalışmaları başlar. 2012 Ekim ayında Anamur’da bir temel atma töreni daha gerçekleşir. Bununla da Alaköprü Barajı ile Ören Beldesindeki depolama tesisleri ve isale hattı yapımı başlar. Bütün bu çalışmaların 2014 Mart ayında tamamlanması planlanıyor.

Anamur-Kıbrıs hattında bu gelişmeler yaşanırken sessiz sedasız bir çalışma daha yürütülüyor. İsterseniz bunu bir başka yazınızda anlatalım.

Bu haber 2179 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur