gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 14  
»Bugün 609  
»Toplam 14974803  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.197.251.102
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Yörük düğünü belgeseli üzerine..

Hüseyin SİNASİ

29 Kas?m 2012, 13:09

Hüseyin SİNASİ

                         

 

İki gün önce akşam televizyon kanalları arasında dolaşırken BENGİTÜRK TV’de yayınlanan bir belgesel program dikkatimi çekti. Programda Yörüklerin yaşantısından kesitler sunuluyordu ve bizim hanımla beraber sonuna kadar isledik. Belgeselin sonuna doğru, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Erdemli ve çevresindeki bazı yerel yönetimlerin destekleriyle yapımın tamamlandığı açıklanıyordu. Program bittikten sonra belgeselin adının “Yörük Düğünü” olduğunu öğrendik.

Yörük kültür hayatının artık çok eskilerde kaldığı şu dönemlerde böyle bir belgesel yapılması, unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerimizin tekrar hatırlanmasında önemli bir eksikliği gidermiş. Belgeselde Mersin ve yöresinin Yörük Düğünü” gelenek ve görenekleri o kadar güzel anlatılmış, oyuncular rollerini o derece ustalıkla oynamışlar ki, filmi seyrederken “işte bu” demekten kendimizi alamadık.

Ertesi gün “Yörük Düğünü” ile ilgili internette küçük bir araştırma yaptım. Meğer bu eşsiz eser Mersin’de yayınlanan Mersin İstikbal Gazetesi Sahibi ve başyazarı dostumuz Rüştü Aydın’ın bir projesi imiş. Belgesel A’dan Z’ye her şeyi ile Mersin’de gerçekleştirilmiş. O bakımdan İnciay Yapımcılığı ve Rüştü Aydın’ı böyle önemli bir konudaki çaba ve gayretlerinden dolayı bir kere daha kutlamak isterim. Elbette bu tür çalışmalara destek olan kişi ve kurumları da unutmamak gerekiyor. 

“Yörük Düğünü” belgeseli Mersin- Erdemli İlçesinin Çamlı Köyünde çekilmiş. Belgeselin çekildiği mekânlara bakıyorum, insan tiplerine bakıyorum, konuşma şekline ve konuya bakıyorum.  Anamur, Bozyazı, Gülnar, Silifke, Aydıncık, Ermenek, Gazipaşa, Alanya yöresiyle aynı özellikleri taşıyor. Belgeselde bundan 70-80 yıl öncesi yaşanmış olaylar anlatılmış.  

Rüştü Bey bize belgesel ile ilgili bilgiler göndermiş. Bu bilgilere göre Çamlı Köyünde yedi adet kıl çadır kurulmuş, üç tane deve rol almış, üç tane keçi kesilmiş, yedi kazan düğün yemeği yapılmış, yüzlerce kişi ile yemekler yenmiş. Çamlı köyü sakinleri başta olmak üzere çevre köylerden yüzlerce kişi oyuncu olarak ve düğüne katılarak destek vermiş. Ayrıca Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe katkı sağlamış. Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin ve bazı işadamları da maddi desteklerini esirgememişler.

Belgesel filmin künyesine bakıyorum:

Yapımcı Firma: İnciay Yapım, Yönetmen Rüştü Aydın, Senaryo Yazarı Mehmet Doğan, Oyuncular, Azad Saygılı, Gamze Didem Didar, Mehmet Doğan, Orhan Kaya’dan meydana gelmiş. Elbette katkı sağlayan yüzlerce köylü de var. “Yörük Düğünü” belgeseli, senaryosu, çekimleri, oyuncuları, kurgu ve montajı, film müzikleri ile tamamen Mersin’de tamamlanmış olan bir üründür. Bu bakımdan emeği geçenleri bir kere daha tebrik ediyor ve kutluyorum.

Umarız bu belgesel, bir başlangıç olur ve daha çok belgesel ve filimler çekilir. Çağa ve teknoloji yenik düşmüş bizi biz yapan değerlerin, gün yüzüne çıkmasını ve yaşatılmasını sağlar. Yine umarız ki bu tür çalışmalar sadece Mersin ile sınırlı kalmaz, Anamur’da, Bozyazı’da, Gülnar’da, Ermenek’te, Silifke’de de gerçekleştirilir. Ortaya çıkan eserler ülke genelinde yayın yapan televizyonlarda yayınlanır ve halkın bilgi sahibi olması sağlanmış olur.

Teşekkürler Rüştü Bey, teşekkürler İnciay yapım.

 

Bu haber 3440 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur