gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 11  
»Bugün 965  
»Toplam 15041935  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.116.63.174
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Büyükşehir uygulaması genişletilmeli…

Hüseyin SİNASİ

13 Kas?m 2018, 18:27

Hüseyin SİNASİ

 

 

            

Yerel seçimler 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak.  Beş senede bir yapılan yerel seçimlerde, köy ve mahalle muhtarları, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri seçilecek.

 

Ülkemiz idari olarak 81 il, 919 ilçe, 31.927 mahalle ve 18.333 köyden meydana gelmektedir. 81 il merkezinin 30’unda büyükşehir, 51’inde il belediyesi bulunur. Ülke genelinde belediye sayısı 1397’dir.

 

Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı gibi 31 Mart seçimlerinde 30 büyükşehir belediye başkanı, 51 il merkezi belediye başkanı, 919 ilçe belediye başkanı, belde belediye başkanları ve 50 bin 260 muhtar seçilecek. Ayrıca büyükşehir statüsü olmayan 51 ilde il genel meclisi üyeliği seçimleri yapılacak.

 

Büyükşehir yasasına göre bir ilin büyükşehir olabilmesi için nüfusunun 750 ve fazlası olması gerekmektedir. Büyükşehirlerin imkân ve kaynakları il, ilçe ve belde belediyelerine göre daha fazladır. Bu kaynaklar iyi bir başkan ve çalışkan bir ekip ile halka daha iyi ve kaliteli hizmetler götürülmesi sağlanabilir. Bu açıdan büyükşehir uygulamasının ülke genelinde yaygınlaştırılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz.  

 

Büyükşehir uygulaması ile belde belediye başkanlıkları kaldırılmış, yetki ve sorumlulukları ilçe belediyelerine geçmiştir. Köyler mahalleye dönüşmüş, muhtarlıkların ve muhtarların fonksiyonu önemli ölçüde ortadan kalkmıştır. Köylerde il özel idaresi tarafından yapılan işler büyükşehir ile ilçe belediyesi arasında bölüşülmüş, muhtarların yapılması gereken işleri, ilgili makamlara iletmekten öte bir yetkisi kalmamıştır.

 

Öbür taraftan, büyükşehir yassı ile ilçe belediyelerinin, gelir kaynakları, yetki ve sorumlulukları büyük ölçüde azalmıştır. Seçilen ilçe belediye başkanları büyükşehir belediyesinin şube müdürleri gibidir. Yapılacak işlerin aksamaması için büyükşehir belediye başkanı ile ilçe belediye başkanlarının aynı partiye mensup olmaları veya uyumlu çalışmaları gerekmektedir.

 

Büyükşehir belediyesi ilçe merkezi ve mahallelerde yapılacak işlerin koordinesi için bir müdür bulundurmakta, bu durum ilçe belediye başkanı ile büyükşehir arasına ister istemez bazı tartışmaları ve uyumsuzlukları ortaya çıkarmaktadır.

 

Sonuç olarak cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin gereği olarak bütün iller büyükşehre dönüşmeli, belde belediye başkanlıkları kaldırılmalı, yetki ve sorumlulukları, ilçe belediyelerine devredilmelidir.

Bu haber 951 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur