gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 22  
»Bugün 2030  
»Toplam 15001827  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.223.5.218
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Bir fincan kahvenin hatırı…

Hüseyin SİNASİ

06 Kas?m 2015, 11:33

Hüseyin SİNASİ

                       

1 Kasım milletvekili genel seçimlerinin sonucu belli oldu. Ak Parti %49,4 oy oranı ve 317 milletvekili ile dördüncü kez tek başına iktidar olma başarısını gösterdi. Ülkemizde çok partili seçim sistemine geçişinden itibaren ilk defa, bir partinin üst üste dördüncü kez tek başına iktidar olma başarısını yakalaması siyaset tarihimiz açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Bu durum aynı zamanda muhalefet partilerinin de alışkanlık haline gelmiş başarısızlığının en belirgin göstergelerinden biridir. Türkiye’de muhalefet boşluğu olduğu kesinleşmiştir.

2002 seçimlerinden beri CHP konumu hep aynı kaldı, sonuç değişmedi. Bu seçimde de %25 oy oranı ile 134 milletvekilini meclise göndererek, ana muhalefet partisi konumunu korudu.

7 Haziran seçimlerinin kazananlarından biri olan MHP %11,9 oy oranı ile büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. 80 milletvekilinden 40’a düştü. Yine önceki seçimden büyük kazançla çıkan HDP %10 seçim barajını aşarak %10,7 ile 59 milletvekili kazandı. Böylece meclisin üçüncü partisi olma konumunu elde etti.

Peki, Ak Parti elde ettiği 317 milletvekili ile bu dönem ne yapabilir? Artık bir hükümet kurulması için diğer partilerin kapısını çalmalarına gerek kalmadı. Siyasi istikrar adına meclisteki tüm komisyonlarda gerekli çoğunluğu elinde bulunduracakları için istedikleri yasaları ve kararları çıkarmada zorlanmayacaklar.

Ancak 330 milletvekiline ulaşılamaması nedeniyle bir anayasa değişikliği konusu yine zora girmiş görünüyor. Bunun için muhalefet partilerinin kapısını zorlamaları gerekecek. Geçen dönemde bütün uğraşlara rağmen uzlaşma sağlanamadığından yeni anayasa yapılamamıştı.  

Bu dönemde de yeni bir anayasa yapmak zor olduğuna göre, ülkenin 2023 hedeflerine ulaşması için gerekli olan ve ertelenip duran; ekonomik, sosyal, hukuki temel yapısal reformlar vakit geçirilmeden hayata geçirilmeli ve ülkemizin gelişmesinin ve kalkınmasının önü açılmalıdır.   

Bu konulara yine gireriz.

Şimdi biraz da Mersin ve Anamur seçim sonuçlarına göz atalım. Mersinde kesinleşen sonuçlara göre Ak Parti 324,437 oy ve %30,77 ile 4 milletvekili çıkarmış. CHP 312, 476 oy ve %29,66 ile 4 milletvekili çıkarmış. MHP 221,548 oy ve %21,01 ile 2 milletvekilinde kalırken, HDP 153,382 oy ve %14,55 ile 1 milletvekili almış. Bu sonuçlarla MHP ve HDP birer milletvekilini Ak Parti ve CHP’ye kaptırmış oldu.

Ülke genelinde olduğu gibi Anamur’da da benzer bir tablo çıktı. Ak Parti milletvekili seçimlerinde ilk defa birinci olmanın sevincini yaşadı ve 15,245 oy aldı. Onu 13,024 oy ile MHP izledi. CHP 12,412 oy ile üçüncü oldu. HDP 414 oy, SP 126 oy, BBP 211 oy aldı.

Ak Partililer seçimdeki başarılarını eğlencelerle, havai fişek gösterileri ile kutladılar. Biz de bu büyük başarıya katkısı olan başta Ak Parti yönetimi ve çalışma gruplarına, gençlik ve kadın kollarına ve milletvekili aday listesinin son sırasında olduğu halde ilk sıradaymış gibi çalışan, gece gündüz koşturan Adem Ali Keskin’e ve emeği geçen herkesi kutluyor, tebrik ediyoruz.

Bu seçimlerde Ak Partinin Mersin’de ve Anamur’da elde ettiği başarıda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan’nın katkıları büyük oldu. Seçim kampanyası materyalleri ve çalışma ekibi çok başarılıydı. Bir poşet içinde dağıtılan seçim broşürleri arasında bir paket kahve konması iyi düşünülmüş bir incelikti. İnsanlara “bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var.” dedirti. Yine çoğu seçmene mektuplar yollanması da iyi bir jestti.

Bakan bey gerek bundan önce Zafer Çağlayan’ın olduğu gibi halka büyük projelerle hitap etti. Kimseyle polemiğe girmedi. Yaptıkları ve yapacaklarını anlattı. Yapamayacağı şeylerin sözünü vermedi. Projeler öyle uçuk kaçık değildi. Elle tutulur, gözle görülür cinstendi. Mesela Anamur Kapalı Devre Sulama Sistemi yapılıyor dedi. Anamur-Ermenek yolu yapılıyor dedi.  Yapımı devam eden Hastaneden, İskeleden, Gümrük kapısından, göletlerden söz etti.

 Öbür taraftan kadınlara, gençlere, çiftçiye, köylüye üreticiye hitap eden sağlam seçenekler sunuldu. Bunlar halk nezdinde iyi bir karşılık buldu.

Elbette ortaya çıkan sonuçta başka etkenler de oldu. Anamur’da hatırı sayılır bir Ermenekli topluluk var. Ermeneklilerde  hemşerilik duygusu, birbirini koruyup kollama anlayışı hala çok canlı. Hemşerimiz Lütfi Elvan’ı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

    

 

 

Bu haber 1633 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur