gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 19  
»Bugün 361  
»Toplam 15037220  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.16.76.43
» Bu sitemizi ziyaretiniz

ÇOCUK TERBİYESİNDE SEVGİ

Mustafa KAYA

13 Temmuz 2013, 10:37

Mustafa KAYA

                               ÇOCUK TERBİYESİNDE SEVGİ

Her canlı sevgiye ve sevmeye muhtaçtır. Çocuk ise en çok sevgi isteyen bir yaratıktır. Doğuşun hemen ardından dış dünya ile uyum sağlamaya çalışan çocukların ilk ihtiyaçları sevgidir. İlk dünyaya bakışta sevgi ve şefkat onların ilk besinleridir. Sevgi ve şefkat hazinesinden nasibini alan çocuklar, kutsalları sevmeyi ve onlara candan bağlanmayı öğrenirler. Sevgi ihtiyacı karşılanmış olan çocuk güven duygusuna sahip olur. Böyle çocuklarında kötülük duyguları, şüphe duyguları, saldırganlık duyguları, korkaklık duyguları ortadan kalkar.

Çocuklar ve gençler geleceğinizin temsilcileri, bütün maddi ve manevi varlıklarımızın sahipleridir. Bir insanın en değerli varlığı en kutsal emaneti yetiştirmiş oldukları çocuklarıdır. Çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirdiğimiz zaman ölümümüzden sonra da onların yaralı olmalarından dolayı üzerimizden dualar eksik olmayacaktır.

Çocuklarımızı sevgi denizi içerisinde büyüterek onlara da sevgiyi ve sevmeyi öğretmek en iyi yol olsa gerek. Onlara önce ALLAH sevgisini, Peygamber sevgisini, vatan sevgisini, insanlık sevgisini, akraba sevgisini, yardımlaşma sevgisini bayrak sevgisini, ana –baba sevgisini… daha bir çok sevgileri verebilirsek bunda hiçbir zararımız olmaz.

Her şeyden önce çocuklarımızın problemlerini hafife almamalıyız. Onlara değer verdiğimizi, onları candan sevdiğimizi her davranışımızda onlara göstermeliyiz. Çocuk önceleri oldukça güçsüzdür. Bu güçsüzlüğünden dolayı da anasına babasına bağlıdır. Aynı zamanda bencil duyguların esiridir. İstekleri sınırsızdır. Cadde ortasında istediği olmadığı için başlar ağlamaya. Gereksiz, sınırsız bir arzu yumağıdır.

Çocuklar analara- babalara öyle sıkı bağlıdırlar ki onlardan hiç ayrılmak istemezler, ana bir yerlere gidince hiç gelmeyecekmiş duygusuna kapılırlar.

Günümüzde hanımlarında çalışmaları sebebiyle çocuklar yeterli sevgiye doyamıyorlar. Her şeyleri tamamdır,  bakıcıları yedirirler, içirirler, altlarını temizlerler ama ananın babanın vermiş olduğu sevgiyi asla. Onun için çocukların birer sevgi ürünü olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız.

Şu gerçeği de belirtelim ki günümüzde her köşede bir kreş yuvası bulmak mümkün hatta çocuklara çok itinalı da bakarlar ama ne yaparlarsa yapsınlar anaların sevgi ve sevmesini çocuklar bir başka gıda olarak algılarlar.

Bazı analar çocuklarını erkenden memeden ayırmak isterler. Bütün çocuk uzmanlarının anlattıkları ve söylediklerine göre bebekler ana sütünü ne kadar süre alabilirlerse o kadar faydalı olduğu anlaşılmaktadır.   Ana sütü besin değerinin hiçbir mama cinsinde olmadığı iddiası da ayrı bir gerçektir.

Çocuklarımız ilkokul yıllarında diğer bir sevgiyi de öğretmenlerine karşı duyarlar ve her şeyi bilen, her şeyi yapan kişi olarak görürler. Ortaokul dönemleri kişilik arayışı ve kendilerine güven dönemleridir. Bir az çıkınlaşırlar, bir az asabileşirler, babaların–anaların” Bu çocuk adam olmaz” dediği dönem burasıdır. Bu ergenlik dediğimiz zamandır, geçicidir, ailelerin burada biraz daha dikkatli davranmaları gereklidir.

Hz Ömer Halifelik döneminde bir kişiyi bir beldeye vali olarak görevlendirdi. Vali henüz göreve başlamamıştı. Bir ara göreve ne zaman gideceğini öğrenmek için Hz Ömer’e uğradığı zaman, Hz Ömer’in bir çocuğu sevmekte olduğunu görünce: Ben üç tane çocuğum var hiç birini sevmedim deyince Ömer: “KENDİ ÇOCUĞUNA MERHAMETİ OLMAYANIN HALKA DA ŞEFKÂT VE MERHAMETİ OLMAZ” diye o kişiye valilik görevi vermemiştir

ÇOCUK BİR ÇİÇEKTİR NASIL SULAR NASIL BAKARSAN ÖYLE VERİM ALIRSIN.

 

Mustafa KAYA

Bu haber 2817 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur