gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 21  
»Bugün 645  
»Toplam 15037504  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.133.160.156
» Bu sitemizi ziyaretiniz

ANTAKYA (HATAY) SEYAHATİM

Gülsen BİRDAL

23 Haziran 2012, 19:44

Gülsen BİRDAL

               ANTAKYA (HATAY) SEYAHATİM

    Efendim tatil için Ankara'dan geldiğim yaz boyu kalacağım memleketim Alanya'dan Antakyalı arkadaşlarımı davetleri üzerine Antakya'ya gittim. 5 gün çok güzel yerler görüp,onların 40 yıl sonra lise arkadaşları ile buluşmalarına tanıklık edip birlikte o heyecanlarını, çoşkularını yaşadım. Çok güzel organize etmişlerdi Amerika'dan, İstanbul'dan, Ankara'dan Türkiye'nin dört bir yanından gelmişlerdi. Ankara'da biz de toplanıyoruz Lise arkadaşlarımızla ancak yalnız bir sınıfın toplanması değil tüm okul bizimki, onlarınkini daha anlamlı buldum, okula gidip aynı sıralarında oturdular, hocalarıyla şakalaştılar.

 

 

    Hepsi üniversite okumuş, yüksek tahsil yapmış kimi doktor olmuş, kimi mühendis bir yerlere gelmişler, torunları olmuş, yetişkin çocukları ile gelenler de vardı. Gecede her katılan o sınıfın öğrencilerine 40 kişiye şilt verildi tüm sınıf neredeyse katılmıştı aileleriyle birlikte 100 e yakın insan vardı. Ve yeni vefat eden birisinin şiltini kızı sahneye çıkıp alırken babamın yerine bu değerli hediyeyi almaktan onun kızı olmaktan çok gururluyum deyince hiç birimiz gözyaşlarınızı tutamadık.

    Benimde sahnede ve tur otobüsünde okuduğum şiirlerim ve köşe yazılarım beğenildi. Ben de yemekleri künefeyi gezdiğimiz yerleri çok beğendim. Misafirperverlikleri, izzet ikramları görülmeye değer. Sizlere izlenimlerimi ve şehir hakkındaki öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum.

    Tarihi eserlerin sergilendiği Müze Dünyanın 2. Büyük Mozaik müzesi.
Tanrıların Tanrısı Zeus'un oğlu Güneş tanrısı Apollon bu topraklarda aşık olur Dophne'ye ve Dophne kaçarken ağaca dönüşmüş.

    Zeus için yapılan Dor Mabedinde de burada dünyanın en güzel gün batımını seyretme fırsatını yakalayabiliyorsunuz.

   Titus dağları kesip oyarak dünyanın ilk Tünelini yapıyor bu topraklarda.Hz Musa ile Hz Hızır bu topraklarda buluşur,asası burada asırlık ağaca dönüşür.

   Hıristiyanların Hac yeri St. Pierre Kilisesi de bu topraklarda olan ilk Mağara Kilisesidir.

    Bu topraklarda Müslüman-Hıristiyan-Musevi-Alevi-Sunni-Ortodoks-Katolik-Proteston-Süryani-Arap-Türk-Ermeni Dostca, Kardeşce birlikte yaşıyorlar.

    Bu yüzden UNOSCO'nun barış kenti kabul edilmiş.

 

 

    Dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi Kurtuluş Caddesi de Hatay da bulunmakta Tarihte 23 Medeniyetin 13 üne ev sahipliği yapan Hatay, 1516 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı İmparatorluğuna katılmış, 1918 de I. Dünya Savaşında Fransız yönetimine geçen şehir bağımsız Hatay Devleti oluyor ve 23 Temmuz 1939 da Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılıyor.

    Bu günkü Türkiye sınırları içinde 636 yılında inşa edilen ilk cami Habib-i Neccar - ve Hıristıyanların Hac yeri olarak kabul edilen St Pierre Kilisesi- Doğu Ortodoks Kiliselerinin en güzeli kabul edilen Ortodoks Kilisesi de Antakya Caddesi üzerinde bulunmakta. Musevi Cemaatinin ibadetlerini sürdürdüğü 1700 yılında yapılan bina Havra da Ceylan Derisi üzerine İbranice yazılan TEVRAT 500 yıllık geçmişe sahip.

    Katolik Kilisesi de 1852 yılında Dönemin Padişahlarından izin alınıp yapılmış. İki Din adamının Dünyayı dolaşırken Türkiye'de ilk defa Hıdırellezde buluştukları yer olarak kabul edilen Deniz Kenarında Samandağ'da bulunan Hızır Türbesi de Müslüman ve Hırıstiyanların kutsal kabul ettikleri yeri gezerken ben de çok etkilendim. Çok görkemli muhteşem yapılan bina 24 saat ışıkları yanmakta. Bir çok derde gelip şifa buldukları söylenmekte. Hıdırbey Asırlık Çınar Ağacının genişliği ise 35 metre yaşı da 2000 Hz Musanın su içmesi için toprağa sapladığı asasının ağaç olup filizlenmesi ile oluşan bu gövde de çok muhteşem idi.

   Meşhur Beyazıd-ı Bestami Türbesi de Hatay da bulunmakta. Vakıflı Ermeni Kilisesi ise Dünyada en çok Ermeni'nin bir arada yaşadığı köy olarak kabul edilmekte.Orada gördüğüm 1000 yaşındaki dedenin hafızasının hala yerinde olmasına da hayran kaldım. Samandağ'ın Suriye ile sınır olmasından dolayı cep Telefonuma sürekli yurt dışındasınız diye Turcelden sürekli mesajlar aldım.

    Saf İpekçiliğin yapıldığı Harbiye'de ayaklarımız sular içerisinde masalara oturup eşsiz lezzeteki yemeklerimizi yedik. Aşur-Oruk-Samırsek-Mumbar-Katıklı Ekmek-Antakya Künefesi-Kabak Tatlısı-Ceviz Tatlısı-Çiğ Köfte karşı koyamayacağınız tatlar.Kurşunlu Han-Uuzn Çarşı-Isoso Harabeleri-Sokullu Mehmet Paşa Kulliyesi Yenişehir GölüAtçana Höyüğü-Koz Kalesi-Bakraz Kalesi-Trajan Su Kemeri görülmeye değer yerler.

    Dünyada ilk camın yapıldığı bölge de tarihte Antakya olarak bilinmekte. Asufoğlu Antik Cam evi de 140 yıllık geçmişe sahip. aldığımız meşhur Defne Sabunu ve Salçaları da uçağımızı dolduran paketlerin çoğunluğu idi. Samandağ Çevlik sahil kumsalı ise 14 Km lik uzunluğu ile DÜNYANIN EN UZUN KUMSALI .Titus Tüneli Dünyanın DÜNYANIN 8. HARİKASI Kaya Mezarları ve Beşikli Mağarayı da gezip aklımız yemeklerin tadında kala kala 5 günde 4-5 kilo alıp döndük ben dahil tüm arkadaşlar.

Bu haber 4794 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur