gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 16  
»Bugün 2211  
»Toplam 15002008  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.201.94.1
» Bu sitemizi ziyaretiniz

BAŞAĞRISI

Dr.Gülay UYSAL

02 Ocak 2015, 21:15

Dr.Gülay UYSAL

                                            BAŞAĞRISI

     Başağrısı bir insanın hayatı boyunca en sık çektiği ağrıdır ve yapılan araştırmalar insanların %90’ından fazlasının hayatının bir döneminde başlarının ağrıdığını göstermiştir. Başağrısı bir hastalıktan ziyade bir belirtidir. Basit bir soğuk algınlığının neden olabildiği gibi beyin tümörü gibi de; birçok hastalığın eşlik edebildiği görülebilmektedir. Başka herhangi bir hastalık olmadan tek başına da görülebilmektedir. Her yaştaki insanda başağrısı görülebilir. Başağrısı genel olarak kadınlarda daha sık görülmektedir. Ancak farklı başağrısı sendromları farklı cinsiyet dağılımı göstermektedir.

     Örneğin migren kadınlarda daha sık görülürken küme başağrısı erkeklerde daha sık görülmektedir. Başağrısı; seyrek geldiğinde can sıkıcı, sık geldiğinde ise insanı canından bezdirebilir. Ağrılar, kişiyi sinirli, aksi, geçimsiz, istenmeyen ve sevimsiz bir insan yapar. Başağrısı yüzünden işten atılabilir ve hatta eşinizden boşanabilirsiniz ve sosyal hayatınız bu yüzden zarara uğrayabilir. Sürekli başı ağrıdığı için sık sık işe gelemeyen veya gelse de verimli çalışamayan bir elemanı işyerinde kim ister? Ya eve geldiğinizde hemen her gün başı ağrıdığı için sizi asık suratla karşılayan ve hemen gidip yatan eşinizle ne kadar mutlu olabilirsiniz? Arkadaşlarınız sizi her bir yere çağırdığında ‘’benim başım ağrıyor, ben gelmeyeyim’’ dediğinizde bir süre sonra artık sizi bir yere davet etmekten vazgeçeceklerdir. Yani başağrısı çoğunlukla insanı öldürmez ama sosyal yaşantınızın kalitesini ciddi anlamda etkiler.

          KAÇ ÇEŞİT BAŞ AĞRISI VARDIR?

     Başağrısının yüzlerce nedeni vardır. Bunları kabaca iki gruba ayırabiliriz. Birinci gruptakilerde tüm muayene bulgularınız ve yapılan tetkikler normal olup ve ağrının gözle görünür bir nedeni yoktur. Bu grup başağrılarına biz ‘’primer başağrıları’’ diyoruz. En sık bu tür başağrıları görülür. Primer başağrılarına en önemli örnekler; miğren ve sinirsel(gerilim tipi) başağrısıdır. Bunların dışında kronik günlük başağrısı, beniğn öksürük başağrısı, beniğn egzersiz başağrısı, benign sexüel başağrısı gibi pek çok başka primer başağrısı vardır. Primer başağrılarının bir kısmının genetik olduğu düşünülmektedir.

     İkinci grup başağrılarında ortada ağrıya neden olan gösterilebilir bir sebep vardır ve bu sebep gerekli tetkiklerle ortaya konulabilir. Bu grup başağrıları na da ‘’sekonder başağrıları’’ diyoruz. Bu grupta basit bir grip ya da sinüzitten beyin tümörüne veya beyin kanamasına kadar çok çeşitli nedenleri sayabiliriz. Sekonder başağrıları daha seyrek olarak karşımıza çıkarlar.

            BAŞAĞRIM BEYİN TÜMÖRÜ MÜ ACABA?

     Başağrısı denince çoğu inansın aklına beyin tümörü gelir. Halbuki başağrısı şikayetiyle doktora başvuran 100 kişiden belki ancak birinde beyin tümörü bulunur.Beyin tümörlerinin çoğunda başağrısına rastlanır ama ek olarak kol-bacak güçsüzlüğü,uyuşma , bayılma ve çift görme gibi bulgular da olur.Doktorunuz size başağrınızın detaylarını sorarak ve sizi muayene ederek bunda kolaylıkla şüphelenir ve gerekli tetkikleri ister.

HERGÜN AĞRI KESİCİ ALSAM BAŞAĞRISINDAN KURTULUR MUYUM?

   

    Hayır!!! Hergün devamlı ağrı kesici almak bir bağımlılıktır. Bu sadece bildiğimiz ağrıkesiciler için değil, ’’ergotamin’’ maddesini içeren miğrene özgü ilaçlar (Avamgran, Cafergot gibi) iç,in de geçerlidir.Bunun morfinmanlıktan ,eroinmanlıktan tek farkı morfin ve eron kullananların toplumca saygı görmemesidir. Düzenli her gün alınan ağrı kesiciler ilk başta başağrısını geçirirler ancak giderek etkileri azalır ve hasta başının ağrısını gidermek için giderek daha yüksek dozda ağrı kesici almak zorunda kalır ama baş ağrısı tamamen geçmez.

    Ağrı kesiciler yüksek dozlarda düzenli tüketildiklerinde kendileri de baş ağrısına sebep olurlar. Biz buna tıp dilinde ‘’ilaç kötüye kullanımı başağrısı’’ diyoruz. Ağrı kesiciler aşırı dozlarda ve uzun süreli kullanımda böbrekler, karaciğer, kan hücreleri ve mide-barsak sistemi üzerinde zararlı etki gösterirler. Bu bağımlılktan kurtulmakta zorlanan hastaların bir nöroloji uzmanına başvurması gerekir.Uzman hekimlerimiz görevinin başında bizleri beklemektedirler..

     UNUTMAYALIM; ‘’Başağrısı ile yaşamak kaderiniz değildir.’’

     İki seçeneğiniz var; ya başağrınızın hayatınızı kontrol etmesine izin verirsiniz ya da siz başağrınızı kontrol altına alırsınız. Seçim sizin. Başağrılarınızın hayatınızı etkilediğini düşünüyorsanız hiç vakit kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurmalısınız..

Kendimizi sevelim, sağlığımıza dikkat edelim..

Saygılarımla… 

Dr. Gülay UYSAL

 

Bu haber 2031 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur