gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 17  
»Bugün 2119  
»Toplam 15001916  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.222.138.70
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Vertigo Nedir?

Dr.Gülay UYSAL

07 Temmuz 2014, 11:25

Dr.Gülay UYSAL

                       VERTİGO NEDİR?


     Sevgili okurlar bu yazımda sizlere toplumda sıklıkla görülen başdönmesi(vertigo) hakkında bilgi paylaşımında bulunmak istedim. Vertigo ; kısaca anlamı baş dönmesi ve hastanın dengesini sağlamada yaşadığı problemlerdir.Bu durum kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir.


     Vertigo, hastayı yatağa düşürerek gözlerini açamayacak hale getiren şiddetli baş dönmesinden sadece bazı zamanlarda kayma hissine kadar değişebilen özelliktedir.Bazen yalnızca göz kararması şeklinde kendini gösterebilir. Baş dönmesi hangi şekillerde kendini gösterir bir göz atalım:Başta hafiflik, sallantı hissi, dengesizlik, hareket ile yakınmalarda artış, sallanma veya itilme hissi olarak tanımlayabiliriz. Bu belirtilere tıp dilinde Dizziness adı verilir.


     Vertigo ise Dizziness ‘ in alt tipi olup ; hastanın kendinin veya çevresinin dönmesi şeklinde hareket hissi vardır. Vertigo iç kulaktaki vestibüler organların asimetrik fonksiyon bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Dizziness hastalığı; beyinin, sistemik hastalıkları veya tansiyon ve kalp hastalıklarına bağlı oluşabilmektedir. Bu ayrımı iyi değerlendirmek gerekiyor.Eğer vertigo ile birlikte kulakta işitme kaybı, çınlama ve kulakta basınç hissi de varsa neden çok büyük olasılıkla iç kulaktan kaynaklı olabilmektedir.


     Ancak, Dizziness hastalığında ise , belirtiler daha çok ; bulanık görme , görüntülerin karışması, gözlerde oluşan nistagmus nedeniyle hastalar tarafından tanımlanan görme yakınmaları olabilmektedir.


          Vertigo nasıl sınıflandırılır?


     Vertigo; kaynak aldığı yapılara göre periferal ve santral vertigo olarak ikiye ayrılır.Periferik vertigonun nedeni iç kulak veya vestibüler organlardır ve bu tür vertigo periferal, otolojik veya vestibüler vertigo olarak isimlendirilir. Periferik vertigonun en sık nedeni benign paroksismal pozisyonel vertigodur. Menire hastalığı, suprior semisirküler kanal zedelenmesi, labirintis izler.İç kulağı etkileyen influenza , soğuğa maruziyet, travma gibi etkenler geçici vertigo ataklarına yol açabilmektedir.


     Aynı zamanda antibiyotikler( streptomisin, Aminoglikozidler, Asetilsalisilik asit vb) de kanal sisteminde hasara yol açarak vertigo ataklarına neden olabilmektedir.


     Santral Vertigo: Eğer vertigonun nedeni beyinde bulunan denge merkezleri ise bu tür vertigo santral vertigo olarak adlandırılır. Santral vertigoya , konuşma ve artikülasyon bozuklukları, çift görme, yutma bozukluğu gibi bazı ek nörolojik bulgular eşlik eder. Şiddetli denge bozukluğu çoğunlukla eşlik eder.


     Santral vertigonun en sık nedenleri şunlardır: Miğrene bağlı vertigo, multipl skleroz, lateral medüller sendrom gibi, akustik nörinom, otoimmun iç kulak hastalığı ve beyin damar hastalıklarıdır. Beyin damar hastalıkları beyin sapı ve serebellum denilen yapıları etkiler,diğer türlere göre daha uzun sürme eğilimindedir.


          Vertigonun Nedenleri Nedir?

    

     Baş dönmesi bir çok nedene bağlı olabilir.Ancak daha çok iç kulaktaki bozuklukların ,baş dönmesi yapan hastalıklarından söz edilmektedir. İç kulaktaki herhangi bir hastalık diğer kulak şikayetleri ile beraber baş dönmesi yapabilir.Ancak sadece baş dönmesi de oluşabilir. Baş dönmesi yapan kulak hastalıkları arasında şunlar sayılabilir: Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu sonrası iç kulak tutulumu; Pozisyona Bağlı Baş Dönmesi ki bu iç kulakta toza benzeyen bazı maddelerin fizyolojisinin bozulması anlamına gelmektedir.


           Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

    

     Baş dönmesi kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalığın belirtisi olduğu için öncelikle asıl sebebin tedavisi gerekir. Miğrenöz Vetigo’ da miğren tedavisi şeklinde yapılır.Ek bir baş dönmesi tedavisi gerekmez.Hastadan miğren için tetikleyici faktörlerden uzak durması, düzenli uyku ve yemek öğünlerinin düzenli olmasına dikkat etmesi istenir. Beniğn Paroksismal Pozisyonel Vertigo’ da baş ve gövdenin belli bir hareketi ile ortaya çıkan ( örneğin yukarı bakınca ) baş dönmesi demektir. Tedavisinde en etkin olan , kristallerin tekrar eski pozisyona getirilmesi işlemidir. İlaç tedavisi gereksiz ve başarılı değildir. Bu manevraların konuyu iyi bilen uzman hekimlerce yapılmalıdır, çünkü yanlış tanı ve yanlış manevra şikayetleri daha da arttırır.


     Menire Hastalığı: Birkaç dakikadan uzun süren şiddetli baş dönmesi,bir veya iki kulakta çınlama, kulakta doluluk hissi,dengesizlik,bulantı kusma belirtileri gösteren bir periferik vertigo türüdür. Genellikle tek yanlıdır,ancak hastaların %25’inde iki taraflı olur. Kulaktaki çınlama yakınmaları giderek tam işitmemeye kadar varabilir. Belirli aralıklarla gelir, hasta ara dönemlerde normal olabilir. Hastalık iç kulakta endolenfatik sıvıda artış ile ortaya çıkar. Tedavide, hastaların büyük çoğunluğu basit önlemler ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Bu önlemler:yiyeceklerde tuz kısıtlaması ve idrar söktürücülerdir. Ancak bir çok baş dönmesi hastasında ortaya net bir sebep konamamaktadır. Bu nedenle amaç baş dönmesini ortadan kaldırmak amacına yönelmektedir. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmeleri (tümör hariç) genellikle kısa yada uzun zamanda kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.Ancak bununla beraber her baş dönmesi masum değildir. Altta yatan bir tümör olabilir.


     Doktora gitmekten çekinmeyelim, kendimize zaman ayıralım unutmayalım uzman hekimlerimiz görevinin başında bizleri beklemektedir.


     Kendimizi sevelim,sağlıcakla kalın. Saygılarımla….

                                                                             Dr.Gülay UYSAL

Bu haber 2379 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur