gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 14  
»Bugün 752  
»Toplam 15044944  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.144.151.106
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HPV Nedir..? Human Papilloma Virüsü

Dr.Gülay UYSAL

22 A?ustos 2013, 16:42

Dr.Gülay UYSAL

HPV (HUMAN PAPİLLOMA VİRÜS )  NEDİR?  

 

                     HUMAN PAİLLOMA VİRÜSÜ (HPV) 

     Sevgili okurlar size bu  yazımda  toplumumuzda  sık görülen sağlık sorunları arasında bulunan bir adı da genital siğiller olarak da bilinen, CONDYLOM’ lar hakkında bilgi paylaşımında bulunmak istiyorum.

     HPV; Epitelyal yüzeyleri enfekte eden bir virüs ailesidir. 50’den fazla subtipi.. HPV epiteliotropik  (epitel seven) bir virüs olduğundan  deri, ağız,larenks, ösafagus (yemek borusu)   da yerleşebilir.Halk arasında siğil yaptığı ve bulaşıcılığı bilinse de genital bölgede ve yukarıda bahsettiğimiz alanlarda ve tabii ek olarak peniste kanserojendir.

     HPV genotiplerinden genital alanda önemli olanlar tabiki kanserojen olan tip 16,18,31,33,35,45,51,52,56,58,59 olup ; düşük kanser riskini ifade eden ve daha çok genital siğil ile başvuranlarda tip 6,11,42,43,44’ tür. Görüldüğü  gibi bu kadar çok tipin içinde GENİTAL CONDYLOMA sebebi olanların % 90’ ı HPV6 veya HPV 11 bulunmuştur. İnvaziv cervikal kanserlerde ise etken %70  HPV 16 veya HPV 18’dir . Ne yazık ki çok sık rastlanan, özellikle gelişmekte olan ülkelerde çok sık kadın ölümü sebebi olan serviks kanseri , hastalarda ileri evrelere kadar pek fazla şikayet yapmadan ilerler.Ancak rutin  kontrollerde ve özellikle sitolojik incelemeler ile tanınabilir. Bulunduğumuz çağda  artık sebebi neredeyse  tamamen (epitelyal tipler için) HPV olan bu kanserler ve öldürmese de psikolojik, ekonomik sıkıntılara neden olan genital  siğiller önlenebilir.                     

                 HPV BELİRTİLERİ NELERDİR?

      HPV,bulaşsa bile her zaman bulgu vermez Genellikle vücut direnci yüksek olan HPV taşıyıcıları ne siğil ne de başka bir şikayetten bahsetmezler.Oysa çok çabuk bulaşır. Genital HPV enfeksiyonlarında  bulaşma cinsel ilişki ile olur.Cinsel   ilişkiden maksat yüzeysel  bir ilişki de dahil her türlü teması içerir . Yani HPV canlı olmayan  yüzeylerde yaşayamaz,  mutlaka canlıdan canlıya geçer.  Ancak HPV taşısa bile asemptomatik  olan kişiler  tedavi de olmadıkları için en büyük yayma  merkezi olurlar.Bu nedenle sadece gebelikten korunmak maksadıyla değil HPV’den korunmak için prezervatif kullanılmalıdır.Dermotrop (deri seven)  olan bu  virüs, bulaşmanın ardından derin dokulara geçmediği için antikor oluşmaz ve fırsat bekler. Yani HPV enfeksiyonu olan  kişi bazen  yıllarca ,bazen de asla bulgu vermeden kalabilir ama bulaştırmaya devam eder. Neyse ki servikal HPV enfeksiyonlarının büyük bir kısmı 1-2 yıl içinde kendiliğinden baskılanır  veya yok edilir. HPV’nin spontan regresyonu gençlerde ve adolasanlarda daha fazladır. HPV taşıyanların  kliniğe başvuru sebebi genital siğillerdir. Siğil dışa doğru büyüyen, horoz ibiği şeklinde düzensiz konturlu geniş bir sapı olan genellikle ciltten daha koyu renkte  kabarık lezyonlardır.Etrafa doğru yayılma eğiliminde olup, ancak doktor müdahalesi ile temizlenebilir. Koter ve lazer kullanılabilir.Bunun  yanı sıra virüs yükünü azaltan kremler tedavi edici ve tekrarı önleyici olarak kullanılabilir.Bazı hazır solüsyonların yine doktor kontrolünde kullanılarak siğilin temizlenmesi de mümkündür.

     HPV’nin kanserojen tipleri genellikle sessiz olup,tip 18 dışındakiler pek sık olarak siğil de yapmaz.Aslında siğil çıkması HPV’nin işareti olduğundan, doktora giderek başka tiplerin varlığının araştırılması ve sıkı takip proğramlanması sureti ile virüs taşıyıcıları için bir şanstır.  Rütin jinokolojik muayenelerde  rahim ağzında, erezyon, kanama, kabarıklık gibi bulgular olabileceği gibi tamamen temiz de görülmesi muhtemeldir.Smear alınması ile teşhis konulabilir.

                   HPV AŞISI  VAR MI?

                Madem bir virüs enfeksiyonu ve kanserojen tipleri var,o halde bundan korunmak için aşı olmalı. HPV’nin özellikle kanserojen tiplerine ve siğil yapan tiplerine  bakarak en çok etken olanlara karşı aşı geliştirildi. Ekonomik durumu iyi ülkelerde genç kızlar ve erkekler aşılanıyor . Aşı 9 yaşından itibaren herkese yapılabilir.dünyada kanseri önleyen 2 aşı var. Birisi hepatit B aşısı ki tüm bebeklere yapılıyor. Diğeri HPV aşısı. Aşılarımızı yaptıralım. Sayın okurseverler kendimizi sevelim , kendimize zaman ayıralım.  Unutmayın!.Uzman doktorlarımız görevinin başında bizleri bekliyor , kontrollerimizi yaptıralım, zamanında yapılan tedavilerle hayatımızı kurtarabilir ve kaliteli bir yaşam sürmemizi sağlayabiliriz,  yarın belki de çok geç olabilir. çok geç kalmadan vaktinde kontrollerimizi yaptıralım.

        Sağlıcakla kalın.                                                                              

                                                                                                                                 DR.GÜLAY UYSAL

Bu haber 2331 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur