gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 219  
»Bugün 3830  
»Toplam 15003627  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.236.101.52
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Anne Sütü'nün Önemi

Dr.Gülay UYSAL

12 Nisan 2013, 09:18

Dr.Gülay UYSAL

                           ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ

 

     ‘Sadece anne sütü ‘ ile beslenme ile; çocuğun yaşama en iyi başlangıcı yapması sağlanır. Sevgili okurlar anne sütünün ne kadar kıymetli olduğunu, çocuğun tek başına erişkin besinlerini alma dönemine geçmeden önce, emzirilmesinin sürdürülmesi ve 6. aydan sonra da artan besinsel gereksinmelerinin nasıl karşılanacağı konusunda bilgileri paylaşacağım..

 

     Anne sütünün en az 2 yaşına kadar verilebildiğinde, bebeğin ihtiyacını karşılayan en önemli besin öğesi kaynağı olmaya devam ettiği kanıtlanmıştır. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacının % 100’ünü, 6-12 ayda bebeğin ihtiyacının %50’sini ve 12.aydan itibaren de % 30’ unu karşılar.

 

      Anne sütüne ilave olarak verilen besinler tamamlayıcı besinler olarak adlandırılmaktadır. Bu dönem süresinde küçük çocuğun sağlığının korunması ve sürdürülmesi için, tamamlayıcı besinlerin ihtiyacına göre bebeğe uygun kalitede, besleyici, temiz, güvenli ve yeterli miktarda olması gereklidir.

 

     Anne sütü her bebek için en doğal besindir. İlk 6 ay tek başına başka hiçbir besin ya da içecek (su,ayran,çay,meyve suyu,hazır mama yada inek sütü gibi…) olmaksızın anne sütü verilmelidir. Anne sütü hazırlama zahmeti yoktur, ekonomiktir. Bununla birlikte 6.aydan sonra anne sütünün yanı sıra tamamlayıcı besinlerin verilmeye başlanması gereklidir.

 

 

    Bebeğin büyüme ve gelişmesi izlenerek yeterli büyüme ve gelişmesini sağladığından ve sağlıklı olduğundan emin olduktan sonra, hangi besinin ne miktarda ve ne sıklıkla verileceği belirlenmelidir. Anne sütü, bebeğin doğumdan bir yaşına kadar olan dönemi boyunca temel besindir ve önemi 2 yaşına kadar sürer. Anne sütü, diğer besinlerde bulunmayan, çok önemli hastalıkları önleyici doğal koruyucu (anti-infektif) maddeleri sağlamayı sürdürür.

 

     Anne sütü bebeğin sağlıklı büyümesi için gerekli olan tüm enerji ve besin ögesi gereksinimlerini karşılar. Ayrıca ishal ve diğer enfeksiyonlara karşı doğal koruyucu maddeler içerir. Bebekler, ilk 6 ay her istediğinde, sayılarla sınırlanmadan gece ve gündüz emzirilmelidir. Emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir. 6.aydan sonra tamamlayıcı besinlere başlandığında da bebek her istediğinde sık sık emzirilmelidir.

 

 

       SEVGİLİ ANNELER;

 

     Bebeklerimizi sevelim , onun sağlıklı beslenmesi ve gelişimi için anne sütünün ne kadar önemli olduğunu unutmayalım. Hastalıklardan koruyan antikorlar aşı görevi yaparak, bebeğimizin hastalanmasını önler. Henüz anne sütüne eşdeğer bir mama üretilememiştir. Anne sütü doğal besin kaynağıdır. Bebeklerimizi bu muhteşem besin kaynağı olan anne sütü ile besleyelim…

 

 

     Unutmayalım ki zeka gelişimi 2 yaşına kadar devam ediyor.. İşte bu dönemde doğal besin olan anne sütü ile beslenen bebeklerin daha sağlıklı ve zeki olacağı aşikardır.

 

     Sevgili anneler, sağlıklı ve zeki nesiller yetiştirmek sizlerin elinde…

 

     Sağlıcakla kalın… Saygılarımla...

 

                                                                                          Dr.Gülay UYSAL

Bu haber 3240 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur