gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 5  
»Bugün 1012  
»Toplam 15041982  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.138.114.94
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Allerjik Rinit (saman nezlesi)

Dr.Gülay UYSAL

19 Mart 2013, 13:11

Dr.Gülay UYSAL

ALLERJİK RİNİT ( SAMAN NEZLESİ)

    Burun tıkanıklığının en sık nedenlerinden biri olan alerjik rinit, (saman nezlesi ); duyarlı kişilerin allerjenle karşılaşması sonucu IgE aracılığı ile solunum yollarında oluşan yanıtla nazal mukozal membranın konjesyonunun eşlik ettiği, Öksürük, ,aksırık , hapşuruk ve rinore (burun akıntısı) olarak tanımlanabilir.

    Hastalığa neden olan değişik allerjenler tanımlanmıştır, ülkemizde en çok ev tozu akarları ve polenler suçlanmaktadır. Görülme sıklığı %10-20 olan ve tipik olarak çocukluk çağında başlayan alerjik rinit, genel olarak 40 yaş altı başlar. 2 yaş altında inhaler (solunum yolu ile) alerji nadir görülür. Özellikle 0-3 yaş arasında gıda alerjisi daha çok görülür.

Alerjik rinitin özelliklerine kısaca bakacak olursak;

-Sıklıkla erken yaşta başlar(2-20 yaş)

-Ailesel eğilim mevcuttur.Değişik çalışmalarda değişik oranlar verilebilse de kabaca hastaların en az yarısında aile anamnezi pozitiftir.

- Diğer alerjik hastalıklarla birliktelik sıktır.(Eğzema, konjuktivit, astma bronşiale)

-Total IgE artmıştır.(100 Ü/ml)

-Spesifik IgE artmıştır.

     Artmış alt solunum yolu reaktivitesi mevcuttur. Hemen hemen hastaların yaklaşık yarısında eşlik eden ASTIM hastalığı vardır. Fizik muayene özelliklerine kısaca bakacak olursak alerjik rinite özgü bazı terimleri bilmemizin faydalı olacağını düşünüyorum.

     Alerji nedeni ile meydana gelen burun tıkanıklığı ve kaşıntı nedeni ile çocuğun burun ucunu yukarıya kaldırarak hava yolunu geçici olarak açmaya ve kaşıntı gidermeye çalışması hareketine ALLERJİK SELAM denir.. Ayrıca alt göz kapağının altındaki deri renginin koyulaşması alerjik shiner belirtisi olarak adlandırılır. Gözlerde kaşıntı belirgindir.

     Hapşırık, aksırık, su gibi burun akıntısı ile başlayan anamnezimiz ve aile anamnezini takiben fizik muayenemiz bizi alerjik rinit tanısını koymak için yeterlidir. Ancak serum IgE ‘ yi ölçmek için kan tetkiki ve bir çok merkezde uygulanan alerjik deri testleri hem tanıyı desteklemek hem de kişinin duyarlı olduğu allerjeni belirleme de faydalıdır.

     Günümüzde alerjik rinitte tedavi yaklaşımı hastalığın tedavi edilmesinden ziyade semptomları kontrol altına almaya yöneliktir ve bu amaçla ilk yapılması gereken allerjenin belirlenip bu allerjenden kaçınılmalıdır. .

     Medikal tedavi olarak dekonjestanlar, antihistaminikler, lökotren antogonistleri, topikal ve sistemik sterodler semptomları engelleyerek yaşam kalıtesini yükseltirler..

     Allerjik rinit tedavisinde kullanılan bir diğer yaklaşım da hastalığın doğal seyrini değiştirebilen tek tedavi seçeneği olması ile diğer tedavi alternatiflerinden ayrılan immünoterapidir. İmmünoterapi (duyarsızlaştırma) , alerjik hastalarda temas edildiğinde semptomlara yol açan allerjen aşıların giderek artan dozlarda uygulanması yöntemidir.

     Sağlığımıza önem verelim kendimizde belirtiler olduğunda KBB uzmanları görev başında bizleri beklemektedirler. En son tedavi yöntemleri ile iyileşmek için uzman hekimlerimize güvenelim.

     Kendimizi sevelim, sağlığımızı korumak için hekimlere başvurmaktan çekinmeyelim…

     Sağlıcakla kalın, saygılarımla…

                                                               Dr.Gülay UYSAL

Bu haber 2654 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur