gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 13  
»Bugün 2262  
»Toplam 15002059  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 35.170.81.62
» Bu sitemizi ziyaretiniz

BİLİNÇ VE İNANÇ ÜZERİNE

Yaşar ALICI

25 Aral?k 2012, 20:46

Yaşar ALICI

İnsanlar, insan olma sürecini kolay geçmediler. Mağaradan başlayıp uzayın, yıldızların fethine kadar varan süreç, hiç de kolay olmadı. “İLKEL KOMİNAL TOPLUM AŞAMASI” olan bu döneme, “ANA ERKİL SÜREÇ” de denilmekte. Avcılık ve doğal ürünlerin toplanmasıyla beslenen insanların yönetimi, anaların yani kadınların inisiyatifinde idi.

 

İnançların merkezinde de kadın tanrıçalar vardı. Sınıfların, ezen ve ezilenin olmadığı, zengin – fakir, güçlü – güçsüz çelişkisinin olmadığı, salt ve yalın adaletin hâkim olduğu bir dönemdi. “ANA ERKİL DÖNEM.” Bu uzun ve altın yıllar, akıl gücünün yerini kas gücünün alması ile sona ermiş, kadın köleleştirilerek “ERKEK EGEMEN” “ATAERKİL SÜREÇ”  başlamış, “KÖLECİ TOPLUMSAL DÜZEN” adı verilen bu dönemde kadının köleleştirilmesi ve erksel eksenden uzaklaştırılmasına paralel, akıldan sınıfsız ve sömürüsüz toplumsal yönetim biçiminden süratle uzaklaşılmış, temel üretim aracı başta kadınlar olmak üzere, köleleştirilen insanlar olmuş, egemen sınıf köle sahipleri, ezilen ve sömürülen sınıf ise köleler olmuş.

 

Sınıfların ortaya çıkışı, devleti, devletin ortaya çıkışı ile semavi dinlerin “VAHYEDİLİŞİ” birbirini izliyor. Hiçbir gelişim, hiçbir dönüşüm kanın, gözyaşının, sömürünün, yani “ARTIK ÜRÜN (ARTI) ARTIK DEĞERİN” birilerinden alınıp birilerinin cebine konmasına engel olamamış.

 

Sistemler değişmiş, egemen sınıflar değişmiş, ama sömüren – sömürülen arasındaki uzlaşmaz çelişki bir türlü çözülememiş. İnsanlık kadınların öncülüğünde çıktıkları “İNSANCILLAŞMA YOLU” nun belli bir dönemecinde, erkek egemen bir yola girmişler, gelişmişler, “TEKÂMÜL” etmişler; ama kadın egemen dönemin adaletini, mutluluğunu enginliğini ve dinginliğini bir türlü bulamamışlar.

 

Gelişimin en dinamik unsuru, kendi soyunu yok etmek için icat ettikleri silahlar olmuş, en güçlü silaha sahip olan en güçlü devlete, orduya ve güce sahip olmuş, bu yolla daha çok ganimete ve servete konmuş. Tarih sayfaları onların destanlarını yazarak dolmuş. Ne filozof ne haham ne imam buna engel olmuş, engel olmak isteyenler hep canından olmuş.

 

Sistemler gelişmiş, değişmiş, dönüşmüş, buna paralel egemen sınıflar da öyle… İnsanın toplumsal varlık bilinci de bunlara eş değer bir rota izledi mi? Sorusunun cevabını sizlere bırakıyorum…

 

Yaşar ALICI

Bu haber 2217 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur