gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 10  
»Bugün 1436  
»Toplam 15040808  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.118.145.114
» Bu sitemizi ziyaretiniz
Kıdem Tazminatı Alanların Yeni İşe Başlama Korkusu

Kıdem Tazminatı Alanların Yeni İşe Başlama Korkusu

Tarih 11 Haziran 2016, 23:08 Editör

Kıdem tazminatı; sözleşmenin feshi halinde işçinin işe başladığı tarihten işten ayrıldığı tarihe kadar geçen her tam yıl için işverence kendisine ödenmesi gereken 30 günlük ücret tutarındaki tazminattır.

‘‘Kıdem Tazminatı Alanların Yeni İşe Başlama Korkusu’’

 

Çalışanların, sözleşmelerinin feshi sonrasında tazminat haklarını aramadıkları yada kullanamadıklarına dikkat çeken Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) üyesi ve Antalya Kaza Mağdurları Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı/Çalışma Ekonomisi Uzm.Ali Körükçü; “çalışanlar, öncelikle 2000 yılından önce  yada sonra sigortalı olup olmadıklarına bakmalı, sonra da çalışma yani sigortalılık/prim sürelerine göre 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında değişen mevzuatı da dikkate alarak başvuru yapmalılar” dedi.

 

Kıdem tazminatı ve şartları 4857 sayılı İş Kanunu’nda tanımlanmış olup uyuşmazlıklarda da Yargıtay kararlarıyla açıklığa kavuşturulmuştur. Kıdem tazminatı; sözleşmenin feshi halinde işçinin işe başladığı tarihten işten ayrıldığı tarihe kadar geçen her tam yıl için işverence kendisine ödenmesi gereken 30 günlük ücret tutarındaki tazminattır.

 

 

 

Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ödeme işçinin en son aldığı brüt ücret üzerinden yapılır, sadece damga vergisi kesilir.

 

15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatıemeklilik için yaş dışındaki diğer şartları doldurmak anlamına gelmektedir. 8.9.1999 tarihinden önce işe girenler 15 Yıl 3600 gün hakkından yararlanabilir, bu tarihten sonra sigortalı olan tazminat için sigortalı oldukları tarihe göre farklı şartlara tabidirler, 4.500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartlarını tamamlamaları gerekmektedir.

 

15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alan bir işçinin bu hakkını kötüye kullandığı iddiası ile açılan davada  Yargıtay; 9 Hukuk Dairesi tarafından verilen 13.01.2014 günlü kararda ise, işçinin bu sebeple işten ayrıldıktan kısa bir süre sonra başka bir işe başlamasının, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olmadığı ve bu nedenle kıdem tazminatına hükmedilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır. Yine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 09.07.2014 günlü kararında bu konuda irade değil menfaat teorisinin benimsenmesi gerekçesiyle, kıdem tazminatının ödenmesine hükmedilmiştir.

 

Yasada işçiye tanınan kıdem tazminatı talep ederek işten ayrılma hakkı; emeklilik için yaş hariç diğer koşulların yerine getirilmiş olmasına ilişkindir. Bunun haricinde yasada yeni işte çalışmama gibi herhangi bir kısıtlayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Aynı zamanda kişinin fesih amacının aslında yeni bir işe geçiş olduğunun açık bir şekilde ispatı ve  işçinin gerçek fesih iradesi nasıl tespit edilebilir sorusuna cevap net değildir.

 

4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. Maddesi'ne göre; ücretin kanuna veya sözleşmeye göre ödenmemesi halinde işçinin, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınması için 20 gün beklemesine gerek olmaksızın, iş sözleşmesini haklı sebeplerle feshederek kıdem tazminatına hak kazanması mümkündür. İspat yükümlülüğü tarafınıza aittir. Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi beş yıldır. İşçinin iş sözleşmesini haklı nedenle fesih etmesi durumunda işsizlik ödeneği hakkı vardır.

 

İşçinin yasal hakkını kullanacağı yönündeki iradesi ve buna ilişkin sosyal güvenlik kurumundan (SGK) aldığı belgeyi işverene ibraz etmesi, kıdem tazminatı almaya yeterli olacaktır.

 

Ali KÖRÜKÇÜ

Genel Başkan

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

İŞ REHBERİ

Çocuk İşgücü Anketi Sonuçları

Çocuk İşgücü Anketi Sonuçları TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması ile birlikte 5-17 yaş grubundaki çocuklara uygulandığı beliritildi.

SERAGAZI EMİSYON ENVANTERLERİ

SERAGAZI EMİSYON ENVANTERLERİ TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Seragazı Emisyon İstatistikleri, 1990-2018 sonuçları değe...
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi