gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 20  
»Bugün 565  
»Toplam 15037424  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.135.183.187
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Enstrüman Çalmak

Sadık KUTLAY

07 Aral?k 2012, 00:27

Sadık KUTLAY

     Merhaba gazeteanamur okuyucuları, sevgili dostlar..

     Bugün sizlere önceki yazımda söz verdiğim gibi enstrüman çalmanın disiplinli, düzenli, programlı çalışılması halinde çok da zor bir iş olmadığından bahsedeceğim ve biraz ip uçları vermeye çalışacağım..

     Evet sevgili kardeşlerim bir müzik aleti çalmak istiyorsanız zor bir işe talipsiniz demektir çünkü; enstrüman çalmak kısa zamanda sonuç verecek bir iş değildir ancak sonuca sabır ve emek dolu bir süreçten geçerek ulaşabilirsiniz. Öğrenme konusunda aceleci davranmamak gerekmektedir.

     Öncelikle kendinize uygun bir enstrüman seçtikten sonra çalışmaya başlayınız. Ben size bağlama'yı örnek vereceğim. Önce bağlamamızı tanıyalım, nota düzeneğini, mızrap(tezene) vuruş tekniklerini, nota okumayı, solfej yapmayı öğrenirseniz işiniz daha kolay olacaktır. Bir müzik aletinin refleksle çalındığını ve refleksin de ancak çok fazla tekrarla kazanılabileceğini unutmayınız.

     En iyi çalışma şekli günlük düzenli çalışmadır.

     Herşeyden evvel, bu işe gönül verecekseniz, kendinize bir çalışma planı hazırlayın. Planlı çalışmazsanız zamanınızı boşa harcamış olursunuz.   Parmak hızlandırıcı, sağ ve sol el hakimiyetini geliştirici egzersizleri günlük yapınız ve ardından repertuar tekrarı ve onun ardından kulaktan ezgi çıkarma çalışmaları yapınız.

     Asla ve asla ben bu işi yapamam duygusuna kapılmayın, nerede zorlanıyorsanız üstüne gidin ve olana kadar çalışın. Öğrenme konusunda kendinize zaman sınırı koymayın düzenli ve disiplinli çalışma sonucu mutlaka başaracaksınız.. Unutmayın;  bu yapılabilir bir davranış şeklidir, yapılamaz olsaydı hiç kimse yapamazdı. Siz de yapabilirsiniz, yapabilenle yapamayan arasında tek bir fark vardır; çalışma, yani emek farkı..

     Enstrümanınızla bütünleşin, onu sevin, beyninizden bütün olumsuz düşünceleri atıp  çalışmaya konsantre olun.

     Ve yine tekrarlıyorum; bu işi yapamayacağınız yada öğrenemeyeceğiniz gibi olumsuz düşüncelerin sizi kontrol altına almasına asla izin vermeyin.. Kulak eğitimine çok önem verin. Tonaliteleri ve sesleri tanımaya çalışın ki bu da dinleyerek gelişir.


     Örneğin bağlama çalacaksanız; orkestranın içinde bağlama sesini ayrı duymaya çalışın. Davul'a merakınız varsa ritimleri ayrı duymaya çalışın, kulak geliştirmeye yardımcı olacaktır. SABIR İNSANIN EN ÜSTÜN NİTELİĞİDİR...

    Sabırla örülü bir sürecin sonunda siz de müzik aletinizi çalmaya başlayacaksınız. ÇALIŞIRKEN  TÜM KASLARINIZIN ÖZELLİKLE EL VE KOL KASLARINIZIN son derece gevşek olmasına dikkat edin,  tüm müzisyen adaylarına başarılar diliyorum.

     Evet sevgili dostlar bu günlük bu kadar diyelim ve yazımızı bir örnek ve bir Çin atasözü ile sonlandıralım;

     Azmi ve inancı ile bu günkü konumuna ulaşan sanatçımız Münevver Gümüş eğer pes etseydi, bizler onun sazı ve sesinden mahrum kalacaktık.

     Kaba gücün sınırları vardır, ama zihin gücünün sınırları yoktur...

     HOŞÇAKALIN... 

Bu haber 3194 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur