gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 9  
»Bugün 374  
»Toplam 15064897  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.222.115.120
» Bu sitemizi ziyaretiniz
Anamur'da Cumartesi Pazarı yeniden hizmete girerken

Anamur'da Cumartesi Pazarı yeniden hizmete girerken

Tarih 28 Eyl?l 2012, 00:09 Editör

Yazarımız Hüseyin ŞİNASİ Anamur'da açılan Şehit Atanur Bal Pazaryeri ile ilgili görüş ve düşüncelerini sizler için yazdı...

Eskilerin deyimi ile Cumartesi Pazarı, yeni haliyle Şehit Uzman Çavuş Atanur Bal Pazarı yine eski yerinde ve yeni modern haliyle hizmete girdi. Geçen yıl yine bu vakitler Pazaryeri Salı Pazarının kurulduğu alana taşınmış ve hafriyat çalışmaları başlamıştı. Yeni pazaryerinin temel atma törenleri14 Kasım 2011 günü yapılmış ve yapımı üstlenen şirket yetkilisi 90 günde bitireceğiz demişti. Ancak bu sürenin uzaması çoğu kişinin tepkisine neden olmaktaydı.

 

 

 

Demek ki, halkın tepkisi ve kamuoyu baskısı semeresini vermiş olacak ki;  Cumartesi Pazarı yine bir Cumartesi günü (22 Eylül 2012) sessiz sedasız yeniden kurulmaya başlamış.

 

Cumartesi pazarının bu aniden açılışı öncesi Belediyede toplantıların yapıldığı anlaşılıyor. Ama biz Cumartesi Pazarının yeniden hizmete gireceğini MHP tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen gecede Belediye Başkanı Mehmet Türe’nin yaptığı konuşma sırasında öğrendik.

 

Anamur’da doğmuş büyümüş olanlar, Anamur Cumartesi Pazarının  (Şehit Atanur Bal Pazarı) yerini elbette avuçlarının içi gibi bilir. Ancak biz biraz da Anamur dışından yeni gelenler veya Anamur’u hiç bilmeyenler için yer tarifi yapalım:

 

 

 

Cumartesi Pazarı (Şehit Atanur Bal Pazarı), Anamur’un Esentepe Mahallesindedir.

 

Anamur’un doğundan gelecekler Tahsin Soylu Caddesini takip ederek, Bankalar Caddesi kavşağından yukarı Çarşı yolunu kullanarak Merkez Cami altından ulaşabiliyorlar.

 

Güney’den gelmek isteyenler Atatürk Bulvarını takip edip, Atatürk Anıtına ulaşacak ve Merkez Camiye doğru çıkarak pazaryerine gelmiş olacaklar.

 

Batı yönünden gelmek isteyenler için birkaç seçenek var. Birisi Atatürk Anıtına gelip oradan çıkmak, diğeri Kaplan Düğün Salonu arkasındaki Ören Beldesi Dolmuş Durağından yukarı doğru çıkarak pazara ulaşmak.

 

Diğeri de Akcami civarından Öğretmen Şükrü Köymen İlkokulu yönüne doğru çıkıp yolu takip ederek Pazara Kuzey taraftan yaklaşmak olacak.

 

Merkez Cami önünden çıkan yolu takip ederek Atatepe altından ayrılan yoldan da araba ile ulaşmak mümkün. Ancak arabaları ile pazara gideceklere bu yolu tavsiye etmeyiz.

 

Cumartesi Pazarı (Şehit Atanur Bal Pazarı), çok eskiden beri aynı çevrede halka hizmet vermeye çalışıyor. Çok önceleri şimdiki Atatürk Anıtının olduğu yerde ve Anamur’un simgelerinden biri sayılan koca çınarın dibinde kuruluyormuş.

 

Anamur’un uzak veya yakın köylerinden sabahın erken saatlerinde yala çıkan vatandaşlar, bağ ve bahçelerinde yetiştirdikleri taze meyve ve sebzeleri satışa çıkarıyor, satacaklarını sattıktan sonra evinin ihtiyaçlarını da pazardan veya çevre esnaflardan temin edip köylerinin yolunu tutuyorlarmış.

 

 

 

Bu bakımdan Çavuş Pınarında kurulan Cumartesi Pazarı, alıcı ve satıcının bir araya gelebildiği tam bir halk pazarıdır.

 

Cumartesi Pazarının yeniden kendi yerinde tekrar kurulmaya başlaması nedeniyle neler olup bittiğini görmek istedik. Biz pazaryerine ulaştığımızda öğleden sonraydı.

 

Yeni pazaryeri dört bloktan meydana gelmiş. İlk girişte bizi meyve ve sebze satıcıları karşıladı. Satıcılar karşılıklı olarak yerleşmiş, orta kısım alışveriş yapacak vatandaşlara ayrılmış.

 

İkinci blok da aynı şeklide meyve ve sebze üreticileri karşıladı.

 

Üçüncü ve dördüncü bloklar manifaturacılara, ayakkabıcılara ve zücaciyecilere ayrılmış.

 

 

 

O sırada daha çok sayıda kişinin benim gibi meraklanıp görmeye geldiğine şahit olduk. Alıcı ve satıcılar şu sıcak günde güneş altında durmaktan kurtulmuş ve yüzü gülüyordu.  Bazı satıcıların belediye görevlileriyle hararetli konuşmaları vardı.

 

Meyve sebze satıcı ve üreticileri kendilerine ayrılmış yerlerde kimi tezgâhlarını kurmuş, kimi yerlere sandık, sepet yerleştirmiş, kimileri de bir örtünün üzerine mallarını yaymış o şeklide satışa sunmuşlardı.

 

Bu durum iyi mi olmuş derseniz, bize göre olmamış.

 

Bir taraftan bölgenin en büyük ve en modern pazaryeri yapılmış olacak ve satılan mallar böyle gelişi güzel yerlerde satılacak.  Böyle bir şey asla kabul edilemez, buna en kısa zamanda bir çözüm yolu bulmaları lazım.

 

Pazaryerinin 10 bin metre kare alan üzerinde 7 bin metrekare kapalı mekâna sahip olmasına diyeceğimiz bir şey yok. Ancak Anamur hızla gelişiyor ve gelişecek. Gelecekte 150 bin nüfuslu bir kentten söz ediyoruz.

 

 Bu pazaryeri belki bundan yirmi yıl önce olsaydı. Hiç kimsenin itirazına neden olmaz, alkışlanabilirdi. Fakat Anamur yirmi sene öncesinin Anamur’u değil. Çoğu ailenin bir veya iki tane eski veya yeni aracı var.  Pazara arabaları ile gelen alıcı veya satıcıların en büyük sıkıntısı araç otoparkı olacak.

 

Cumartesi pazarının otopark sorununu nasıl çözerler bilmem. Çözerlerse ne ala, çözemezlerse yandı keten helva.

 

Ama tüm hata ve noksanlarına rağmen, böyle modern bir pazaryerini Anamur halkının hizmetine sunan, başta belediye başkanı Mehmet Türe, belediye meclis üyelerine ve teknik ekibi tebrik ediyor ve alkışlıyoruz.

 

                                                                                                             Hüseyin ŞİNASİ

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

EKONOMİ

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR!

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR! Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş çilekte oynanan oyunlarla ilgili açıklama yaptı.

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI Tavuk eti üretimi 172 bin 823 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,7 milyar adet olarak gerçekleşti.
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi