gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 25  
»Bugün 60  
»Toplam 15064583  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.189.180.244
» Bu sitemizi ziyaretiniz
Pompada genleşme vurgunu

Pompada genleşme vurgunu

Tarih 22 Temmuz 2012, 20:41 Editör

Akaryakıtı şimdi de sıcaklar vurdu. Birçok bayinin LPG'de genleşme faktörünü engelleyen cihazları çalıştırmadığı ortaya çıktı.

            Pompada genleşme vurgunu

 

Akaryakıtı şimdi de sıcaklar vurdu. Birçok bayinin LPG'de genleşme faktörünü engelleyen cihazları çalıştırmadığı ortaya çıktı.

 

Yetkililere göre sıcakların etkisi ile LPG'de yüzde 6'ya varan oranlarda kayıp yaşanıyor. Sanayi Bakanlığı pompaları on-line takibe almak için çalışma başlattı.

 

Vatandaşların ucuz diyerek tüketimine koştuğu LPG'de genleşme vurgunu ortaya çıktı. Yaz günlerinin gelmesi ile artan sıcak havalar yeni bir konuyu gündeme taşıdı. Türkiye'de 8 bin LPG bayinin büyük kısmının genleşme faktörünü ortadan kaldıran cihazları çalıştırmadığı tespit edildi. LPG'de yüzde 6 'ya kadar genleşmenin olduğunu aktaran yetkililer, "Örneğin 50 litre alan vatandaşın aslında aldığı yakıt 47 litreye kadar düşüyor" dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı harekete geçti.

 

Bakanlığın standartlarına göre akaryakıt pompa sayaçlarında genleşme etkisini kaldıracak ATC cihazlarının kullanılması geliyor. Çalışma başlatan Sanayi Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'deki 8 bin istasyonun 7 bini ATC cihazı bulunuyor. Ancak çoğu bayii pompada cihazı çalıştırmıyor ve sıcak havalarda by-pass ediyor. Soğuk havalarda ise aktif hale getiriyor.

 

Rafineriden ürünün 15 santigrat derecede alındığını aktaran yetkililer, "Havalar çok ısındığında LPG'de genleşme yüzde 6'ya kadar çıkıyor. Bu nedenle vatandaş asında farkına varmadan daha az ürün alıyor" değerlendirmesi yaptı. "Örneğin 50 litre alan vatandaşın aslında aldığı yakıt 47 litreye kadar düşüyor" tespitinde bulundu.

 

    VURGUN MİLYON DOLARLARI BULUYOR

 

Türkiye'de yıllık 8 milyon ton LPG satıldığı hesaplandığında küçük karlar toplamda milyon dolarları aşıyor. Vatandaşın ödediği para depoda uçuyor. Yetkililer, tüm özellikle vergi yükü yüksek olan akaryakıtta bayiilerin bu yolla haksız kazançlar elde ettiğini savundu.

 

    ON-LİNE TAKİP

 

Gelen şikâyetler ve tespitler üzerine Sanayi Bakanlığı tüm istasyonlarda on-line denetim için düğmeye bastı. Çalışma tamamlandığında artık tüm bayilerde ATC cihazı olup olmadığı ve aktif olarak çalıştığı tespit edilecek.

 

    GECE ALIN

 

LPG'deki benzer genleşme benzinde de oluyor. Ancak LPG'nin niteliği gereği genleşme miktarının yüksek olduğunuı belirten uzmanlar, "Benzinde en fazla yüzde 2 sapma görülüyor. Bu nedenle benzini gece almak daha mantıklı" değerlendirmesi yapıyor.

 

    DOĞALGAZDA FATURA İADE EDİLDİ

 

LPG'de yaşanan genleşme sorunu daha önce Ankara ve Eskişehir'de ortaya çıkmış, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu genleşmeyi düzenleyen "k faktörü"nü uygulamadığı için şirketlere ceza kesmişti. Ankara’da yaklaşık 800 bin müşteriye fatura bedelleri tekrar hesaplanarak paraları iade edilmişti.

 

http://www.kenthaber.com/Haber/Genel/Normal/pompada-genlesme-vurgunu/c3a2def5-88a4-4184-8995-2397c7d3ba31

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

EKONOMİ

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR!

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR! Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş çilekte oynanan oyunlarla ilgili açıklama yaptı.

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI Tavuk eti üretimi 172 bin 823 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,7 milyar adet olarak gerçekleşti.
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi