gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 11  
»Bugün 931  
»Toplam 15045123  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.118.9.146
» Bu sitemizi ziyaretiniz
Cep Telefonlarındaki IMEI Sorgusunu Mutlaka Yapın

Cep Telefonlarındaki IMEI Sorgusunu Mutlaka Yapın

Tarih 27 Kas?m 2015, 17:56 Editör

KazaMağdurDer Genel Başkanı Ali Körükçü konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Cep Telefonlarındaki IMEI Sorgusunu Mutlaka Yapın

 Cep telefonlarına ait olan IMEI numarasının klonlanması işlemlerindeki artış ve gönderilen sahte mesajların ne anlama geldiğini değerlendiren  Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Kaza Mağdurları  Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü; “IMEI nosu klonlanan tüketicilerin mutlaka (BTK) kaydından cihazlarını sorgulamaları ve cihazı satın aldıkları firmaya yazılı bildirimde bulunmaları gerekmektedir dedi. 

 

KazaMağdurDer Genel Başkanı Ali Körükçü konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Cep telefonunuza “cihazınız 30 gün içerisinde kapatılacaktır, satın aldığınız yere başvurunuz” şeklinde bir mesaj gelirse cep telefonunuzun IMEI numarası klonlanmış yani kopyalanmış ve başka bir telefonda kullanılıyor demektir.

  

Neden klonlama yapılıyor sorusunun ise iki cevabı mevcuttur.

Birincisi kaçak telefonların IMEI numaraları, ülkemizde kayıtlı bulunan başka bir IMEI ile değiştirilerek kullanıma açılabilmektedir. İkincisi de çalıntı cep telefonlarıdır. Takibe takılmak istemeyen dolandırıcılar telefonun IMEI numarasını kayıtlı bir IMEI ile değiştirmekte ve takibi atlatmaktadırlar.

Klonlanan IMEI numarasını nereden buluyorlar?

IMEI (International Mobile Equipment Identity) numaraları cep telefonu üreticileri tarafından her bir telefona ayrı olarak verilmektedir. Fakat bu numaralar bazı yasadışı cihaz ve yazılımlarla değiştirilebilmektedir. Bu numaralar genelde telefonun arkasında bataryanın alt kısmında yazmaktadır. Fakat bazı telefon üreticileri, yeni telefon kutularının üzerine IMEI numaralarını yazmaktadırlar. Bu da klonlama yapan dolandırıcıların işini kolaylaştırmaktadır.

Telefonunuz klonlandığı zaman ise maalesef sizin yapabileceğiniz bir şey yok!

İthalatçı firma sizin telefonunuzu sadece bir numarayla kullanmak üzere sisteme tanımlayabiliyor. Fakat bunu tüketici olarak asla kabul etmeyin! Çünkü yüksek rakamlar ödeyerek satın aldığınız telefonlarınıza başka bir hat takıp kullanmak isterseniz maalesef bunu yapamayacaksınız.

 Bilinçli bir tüketici olarak yapmanız gereken satın aldığınız firmaya yazılı bildirimde bulunmak ve olumlu bir cevap alamazsanız ‘tüketici hakem heyetine’ başvuru yapmaktır. Aksi halde cihazınız kayıt dışı olarak işleme alınıp kapatılacak ve bu süre zarfında da garanti hükmünde olduğu halde fatura IMEI numarası ile kullanılan IMEI numaraları farklılık gösterecektir.

 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) son yönetmeliği ile IMEI numaralarının kayıt altına alınma başvuru süresi, yurtdışından gelen yolcunun yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün olarak belirlenmiş ve kayıt dışı cihazların bağlantısının kesilme süresi de yine 120 gün olarak hükme bağlanmıştır.

Cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulamak için;

 (https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) sayfasına girilerek internet üzerinden bilgi alınabilmektedir.

 Cep telefonunuzun IMEI numarası kayıt işlemleri ise; ‘Abone Kayıt Merkezleri’ tarafından gerçekleştirilecek olup 131,50 TL’lik harcın yatırıldığına dair, üzerinde pasaport sahibinin TC Kimlik Numarası veya Pasaport Seri Numarası ile isim, soy isim ve kayıt yapılacak olan cihazın IMEI numarası yazılmış olan, vergi dairelerinden alınmış belgenin (makbuzun) aslının verilmesi ile gerçekleşecektir.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

EKONOMİ

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR!

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR! Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş çilekte oynanan oyunlarla ilgili açıklama yaptı.

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI Tavuk eti üretimi 172 bin 823 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,7 milyar adet olarak gerçekleşti.
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi