gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 16  
»Bugün 1928  
»Toplam 15064367  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.118.227.69
» Bu sitemizi ziyaretiniz
ÜFÜRÜKÇÜLER ARTIK KOLAY KURTULAMAYAK

ÜFÜRÜKÇÜLER ARTIK KOLAY KURTULAMAYAK

Tarih 29 Temmuz 2012, 10:28 Editör

Yargıtay, kendilerini 'hoca' olarak tanıtıp, kişilerin altın ve paralarını alan sanıkların nitelikli dolandırıcılık suçundan mahkûm edilmesine karar verdi.

ÜFÜRÜKÇÜLER ARTIK KOLAY KURTULAMAYAK

Yargıtay, kendilerini 'hoca' olarak tanıtıp, kişilerin altın ve paralarını alan sanıkların nitelikli dolandırıcılık suçundan mahkûm edilmesine karar verdi.

Yargıtay 15. Ceza Dairesi, kendilerini ''hoca'' olarak tanıtıp, kızlarının bahtının kapalı olduğuna ve evlerinin bahçesinden altın çıkaracaklarına inandırdıkları kişilerin para ve altınlarını alan sanıklara ''dolandırıcılık'' suçundan verilen cezayı az bularak, sanıkların ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan mahkûm edilmesine karar verdi. Kararda, ''Dolandırıcılık suçunun, dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle işlenmesi, daha ağır bir cezayla cezalandırılmayı gerektirir. Burada dikkat edilmesi gereken husus dinin bir aldatma aracı olarak kullanılmasıdır'' denildi.

Hatay'da, 2006 yılında kendilerini ''hoca'' olarak tanıtan sanıklar, bir aileyi, kızlarının bahtının kapandığına ve evlerinde muska olduğuna inandırıp, evlerine geldi. Çeşitli dualar okuyup, kızlarının elbisesinden muska çıktığını söyleyen sanıklar, muskayı bozup yeni muska yaptıklarını belirterek aileden para aldı. Ayrıca evlerinin bahçesinde bir küp altın olduğunu, bu altını çıkarmak için çeşitli dualar ve törenler yapılması gerektiğini de söyleyen sanıklar, yanlarında getirdikleri ilaçla küp içerisindeki maddeyi altına çevirecekleri vaatleriyle aileyi kandırıp altın ve paralarını aldı. Olayın üzerinden bir süre geçtikten sonra sanıkların dolandırıcı olduğunu anlayan aile, Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, sanıklar hakkında ''dolandırıcılık'' suçundan mahkumiyet kararı verdi.

Temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 15. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararını bozdu. Daire, sanıklara yalnızca ''dolandırıcılık'' suçundan mahkumiyet verilmesini az bularak, suçun ''dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle'' işlendiğine işaret ederek, ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan karar verilmesi gerektiğine hükmetti. 

HİLE NİTELİKLİ YALANDIR

Daire'nin kararında, dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için, failin bir kimseyi kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerektiği ifade edildi. Hilenin, nitelikli bir yalan olduğu vurgulanan kararda, fail tarafından yapılan hileli davranışın belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olması gerektiğine işaret edilen kararda, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketlerin hileli hareketler sayılacağı belirtildi. Kararda, şu tespitler yapıldı:

''Din, bir topluluğun sahip olduğu kutsal kitap, peygamber ve Allah kavramını da genellikle içinde bulunduran, inanç sistemi ve bu sisteme bağlı olarak yerine getirmeye çalıştığı ahlaki kurallar bütünüdür. Dini inanç, dine inanan, belirli bir dine mensup kişinin duygularıdır. Bir insanın dini inanç ve duygularıyla doğup büyüdüğü, terbiyesini aldığı ailesi, çevresi ve içinde bulunduğu toplum arasında çok sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Bu nitelikli unsurun gerçekleşebilmesi ve suçun oluşabilmesi için dini kurallara bağlı olanların önem verdiği değerler, dini inanç ve duygular aldatma aracı olarak kötüye kullanılmalı, bu suretle gerçekleştirilen hile ile haksız bir yarar da sağlamış olmalıdır.''

Aynı suç birden fazla işlenmiş

Kararda, sanıkların değişik zamanlarda kısa aralıklarla aynı suçu birden fazla işlediklerinin anlaşıldığı ifade edilerek, cezalarının zincirleme suç hükümlerine göre artırılması gerektiği gözetilmeden eksik ceza tayini yapılmasının da bozma nedeni sayıldığı bildirildi.

TCK'nın ''dolandırıcılık'' suçunu düzenleyen 157. maddesi, bu suçu işleyenlere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor. Bu suçun, ''dini dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle'' işlenmesi halinde suç vasfı ''nitelikli dolandırıcılık'' olarak kabul ediliyor ve ceza 2 yıldan 7 yıla kadar çıkarılıyor. Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın gerekçeleri doğrultusunda sanıklar hakkında yeniden bir karar verecek.

http://www.aktifhaber.com//ufurukculer-artik-kolay-kurtulamayak-639507h.htm   

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

GÜNCEL

MERSİN'İN SORUNLARINA 33 ÇÖZÜM

MERSİN'İN SORUNLARINA 33 ÇÖZÜM İYİ Parti Mersin Milletvekili Adayı Burhanettin KOCAMAZ'dan Mersin'deki sorunlara ilişkin 33 çözüm.

ANAMUR'LU UZMAN ÇAVUŞ KALP KRİZİ SONUCU ŞEHİT DÜŞTÜ

ANAMUR'LU UZMAN ÇAVUŞ KALP KRİZİ SONUCU ŞEHİT DÜŞTÜ Suriye'de görev yapmakta olan Uzman Çavuş Mehmet KARABULUT kalp krizi sonucu şehit düştü.
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi