gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 33  
»Bugün 1585  
»Toplam 15064024  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 52.14.240.178
» Bu sitemizi ziyaretiniz
Seçim Güvenirliği ve e-Seçmen Yazılımı

Seçim Güvenirliği ve e-Seçmen Yazılımı

Tarih 24 Eyl?l 2013, 20:46 Editör

CHP Anamur Belediye Başkan Aday Adayı Özgür ÖZUĞUR Seçim Güvenirliği ve e-seçmen yazılımı ile ilgili değerlendirmede bulundu.

        Seçim Güvenirliği ve e-Seçmen Yazılımı

 CHP Anamur Belediye Başkan Aday Adayı Özgür ÖZUĞUR Seçim Güvenirliği ve e-seçmen yazılımı ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Açıklama aynen şöyledir:

"Demokrasilerin vazgeçilmez unsuru seçimlerdir. Seçimlerin adil bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlarına kimsenin itiraz edemeyeceği şeffaflıkta olması için yasalarca belirlenen kurumlara olduğu kadar; seçimlerin sonuçlarından doğrudan etkilenecek siyasi partilere ve vatandaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir.

Her ülkenin kendine özgü bir seçim sistemi vardır. Türkiye’de seçimlerin yönetimi ve denetimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nın sorumluluğu altındadır. YSK, seçmen kütüklerinin takibini ve seçim sonuçlarının birleştirme işlemlerini SEÇSİS adını verdiği bir sistem üzerinden yapmaktadır. Kamuoyunda sıklıkla ifade edildiği gibi “Amerika’da terk edilmiş” ya da “Yunanistan’da kullanılmaktan vazgeçilmiş” bir yazılım olmayıp, Türk akademisyen ve mühendisler tarafından tasarlanarak benim de çalışmakta olduğum HAVELSAN A.Ş. tarafından geliştirilmiş bir yazılımdır.

SEÇSİS projesindeki dönüm noktalarından bir tanesi 2008 yılında 5749 sayılı yasa değişikliği ile İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİ) tarafından yönetilen MERNİS Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) ve Adres Kayıt Sistemi (AKS) ile entegrasyonun sağlanmasıdır. Böylelikle YSK tarafından takip edilen bağımsız bir seçmen kütüğü yerine NVİ’nin üretip, güncellediği ve ASAL, Yargıtay, Adli Sicil gibi dış kaynaklardan alınan veriler ile güncellenen bir seçmen kütüğü veri tabanı kullanılmaya başlanmıştır.

2007 milletvekili seçimlerinden, 2009 yerel seçimlerine geçilirken seçmen sayısındaki aşırı oynaklığın sebebi seçmen kütüğü bilgilerinin tutulma yöntemindeki bu değişikliktir. Bu değişiklik esas olarak doğru olmakla birlikte; YSK’nın, KPS ve AKS verilerini ayrıca denetime tabi tutmaksızın kullanması dramatik sonuçlara yol açmaktadır. KPS ve AKS verilerinde oluşan hatalar olduğu gibi YSK seçmen kütüklerine yansımaktadır.

Kullanılan yazılım ve sistem bileşenlerinin güvenirliği ile ilgili kuşkuları bütünüyle ortadan kaldırmanın yolu, bu elektronik sistemin beslendiği temel veri kaynağı olan ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarını, YSK’nın sisteminden tamamen bağımsız olarak başka bir bilgisayar sisteminde tekrar değerlendirilmek ve sonuçları YSK’nınkilerle karşılaştırmaktır.

Hatta, 2011 seçimlerinde YSK’dan gelen sandık verilerinin ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları ile karşılaştırıldığı ve olası farklılıkların ilçe, il başkanlıkları ve genel merkeze otomatik olarak iletildiği bir “Seçim Takip Sistemi” CHP tarafından kurulmuş ve başarıyla işletilmiştir.

Oysa, ıslak imzalı sandık sonuç tutanağı, ilçe seçim kurulu tarafından SEÇSİS sistemine girilinceye kadar ki tüm işlemler manuel olup insana dayalıdır ve bilişim teknolojileri kullanarak müdahale etmek mümkün değildir. Bu aşamada yapılacak hata veya hileyi saptayabilmenin ve müdahale edebilmenin tek yolu sandık görevlilerinin, siyasi parti temsilcilerinin ve vatandaşların denetim haklarını layığıyla kullanmasından geçmektedir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle seçimlerde en az kuşku duyulması gereken süreç, sandık sonuç tutanaklarının elektronik ortama aktarılması ve sonuçların bu ortamda üretilmesidir.

Oysa en çok bu konu üzerinde durulmakta ve diğer hayati konulara yeterli önem verilmemektedir.

Seçmen bilgilerinin oluşturulması, askı listeleri, sandık listeleri, oy verme sırasında yapılabilecek usulsüzlükler, oyları tasnif ederken ve sayarken yapılabilecek usulsüzlükler, sandık sonuçlarını kayıt altına alırken yani sandık sonuç tutanakları hazırlanırken yapılabilecek usulsüzlükler, itirazlarda ve yeniden sayımlarda yapılabilecek usulsüzlükler çok daha önemlidir ve insan faktörüne dayandığı için önlenmesi ve ortaya çıkarılması çok daha zordur.

Seçim süreçlerine ve sonuçlarına güven duyulması ve olası hataların önlenebilmesi için seçim günü yapılacak işlemler kadar seçim öncesindeki yapılacak işlemler de çok önemlidir. Askı listelerinin kontrol edilmesi ve gerekli itiraz ve düzeltmelerin yapılması, kesin listeler belli olunca da seçmenlerin, hem kendi bilgilerini, hem kendisiyle aynı adreste kayıtlı diğer seçmen bilgilerini, hem de kendisiyle aynı sandıkta oy kullanacak diğer seçmen bilgilerini kontrol etmesi önem arz etmektedir. Böylelikle listede yer almaması gerektiği halde yer alan  ya da yer alması gerektiği halde yer almayan seçmenlerin belirlenmesine ve zamanında itiraz hakkının kullanılması çok kritiktir. Bu amaçla CHP tarafından ‘’e-Seçmen’’ adıyla geliştirilen yazılımı kullanarak 2013 Nisan itibariyle güncellenen seçmen bilgilerini sorgulayabilirsiniz. Vatandaşlarımız, hem kendi hane bilgilerini hem de aynı binada kayıtlı diğer seçmen bilgilerini kontrol etme, olası hataları bulma şansına sahip oldukları bu yazılıma aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirler.

              http://bilisim.chp.org.tr/esecmen/ESecmen.aspx

2014 yerel seçimleri için CHP’nin Anamur Belediye Başkan a. adaylarından birisi olarak siyasi partilerin yanı sıra tüm vatandaşlarımızın adil ve güvenilir bir seçim olması için her türlü denetim faaliyetinde bulunabileceğinin bilinmesi gerektiğini tüm kamuoyuyla paylaşmak isterim.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

SİYASAL

AHMET ARICAN İYİ PARTİ'NİN MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

AHMET ARICAN İYİ PARTİ'NİN MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU Geçtiğimiz günlerde CHP’den istifa ederek İYİ partiye geçen Ahmet ARICAN, İYİ Partiden Yenişehir ilçesi b...

MEZİTLİ İYİ PARTİ YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINDI

MEZİTLİ İYİ PARTİ YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINDI Mezitli İlçe Teşkilatının 19.01.2024 tarihi itibari ile görevden el çektirildiği yazılı bir tebligat yapılarak duyu...
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi