gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 13  
»Bugün 371  
»Toplam 15064894  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.221.85.33
» Bu sitemizi ziyaretiniz
ANAMUR'DA İZ BIRAKANLAR-2 ETKİNLİĞİ YAPILDI

ANAMUR'DA İZ BIRAKANLAR-2 ETKİNLİĞİ YAPILDI

Tarih 04 May?s 2014, 23:02 Editör

Mersin'in Anamur İlçesi'nde Kültür Derneği tarafından "Anamur'da İz Bırakanlar 2" etkinliği düzenlendi.

ANAMUR’DA İZ BIRAKANLAR-2 ETKİNLİĞİ YAPILDI

 

Mersin’in Anamur İlçesi’nde Kültür Derneği tarafından “Anamur’da İz Bırakanlar 2” etkinliği düzenlendi.

 

 

Açılış konuşmasını yapan Anamur Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Yaşar Alıcı, Anamur’da İz Bırakanlar 2 etkinliğini düzenlemekten mutlu olduklarını ifade etti. Alıcı, “Anamur Kültür Derneği, saygının, sevginin, riyasız, ön hesapsız dostluğun ve bütün bunların yoğrulmasıyla ortaya çıkan umudun toplumun temel yapı taşları olduğunun bilinci ve sorumluluğu içinde taktik ve stratejisini belirledi.” diyerek bundan sonra da bu tartışılmaz değerlerin kendileri için vazgeçilmez şiarları olmaya devam edeceğini vurguladı. Alıcı, “Ahde vefa duygusu ve bu duygunun kendilerine yüklediği sorumluluklar nedeniyle Anamur’da İz Bırakmış, saygıdeğer rahmetli büyüklerimizin unutulmaması ve unutturulmaması yukarıda saymış olduğumuz değer toplamının olmazsa olmazıdır.” dedi.

 

 

Emine Deniz’in oturum başkanlığını yaptığı Anamur’da İz Bırakanlar 2 etkinliğinde ilk sözü alan İnşaat Yüksek Mühendisi Kaya Köymen oldu. Köymen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Anamurlu ilk milletvekili 1.Dönem İçel Milletvekili dedesi Mehmet Naim Ulusal’ı (Naim efendi) anlattı. Köymen, “Dedem 1874’te doğmuş. 1938 yılında vefat etmiş. Ben 1932’de doğdum. Öğretmenliği dolayısıyla babam Mut’a gitti. Dedemi ben en son gördüğümde 3 yaşında idim. Düşünüyorum da ben küçükken dedemin dizine yatardım. Beni dizinden kaldırmazdı. Benim hatırladığım bu. Dedemi bana babam anlatırdı. Bütün vilayetlere kendi milletvekillerini seçmek için yazı gelmiş. Bu yazı üzerine Anamur’un ileri gelenleri Anamur’da bir toplantı yapmışlar. Bu toplantıda kimin milletvekili olması gerektiğine uzun uzun münakaşa yapmışlar. Münakaşa sonrası dedemin milletvekili olacağına oy birliği ile karar vermişler. Dedemin milletvekili olmasını teklif eden kişi, Agâh Efendi’dir. Kendisi Ermeneklidir. Agâh Efendi’nin bu teklifini toplantıdakilerin hepsi kabul etmiş. Dedemle çok iftihar ediyorum.” diye konuştu.

 

 

 

Şükrü Köymen’i ise oğlu Makine Mühendisi Mevlüt Köymen anlattı. Mevlüt Köymen, “Babam 1908 yılında Anamur’da doğmuştur. Liseyi bitirerek ilkokul öğretmeni oldu. Babam 37 sene öğretmenlik yapmış. Bunun 21 senesini köylerde öğretmenlik yaparak geçirmiştir. Babam çok güzel konuşurdu. Çok güzel bir hatipti. Hiç bıkmadan tekrar tekrar bize kendi hatıralarını anlatırdı. Soyadı kanunu çıkınca dedem Ulusal soyadını seçmiş. Babam da kendisine Köymen soyadını seçmiş. Uzun bir müddet köylerde dolaştığı için kendi soyadını Köymen olarak seçmiş. Babam 23 sene Anamur ve civarında ilkokul öğretmenliği yaptı.” diyerek babasının öğretmenliğini ve kendilerini nasıl yetiştirdiklerini anlattı.

 

 

 

(Gazi) Hacı Ahmet Mert’i ise torunu Anamur Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tuğrul anlattı. Dedesinin Anamur’u imar edenlerden birisi olduğunu söyleyen Tuğrul, “Savaşta kolunu kaybetmiş, asker dönüşü Anamur’a geldiği zaman çevresini organize etmiş, şimdi ilçe olan Bozyazı’da köyler, mahalleler ve yaylaların yollarının, ilkokul, çeşmesinin, camisinin, köprüsünün, Kur’an Kursu’nun yapımında bulunmuştur. Bozyazı’da su kanalları yapmak suretiyle binlerce hektarlık arazinin sulanmasını ve yeşermesini sağlayan sarıdikenlerle kaplı yöresini limon, portakal, muz cenneti haline getiren Gazi lakaplı Hacı Ahmet Mert’tir. Dedem 1904 yılında doğmuştur. 1981 yılında vefat etmiştir.” dedi.

 

 

 

Edebiyat Öğretmeni Aydın Doluoğlu da Ortaköy’ün Mıdış Dayı lakaplı halk filozofu Mustafa Kahveci’yi anlattı. Doluoğlu, “1888 yılında doğmuş. 1978 yılında vefat etmiştir. Kısa boylu, tıknaz, hayat üniversitesi mezunu. Giyimde beyaz rengi tercih eden, uygar görünümlü, kravatlı, bazen kırmızı bazen de beyaz ayakkabılı bir halk filozofu. Ama ne hikmetse o kıyafetin üzerine çorapların içine katardı pantolonun paçasını. Hayret ederdim bu kadar güzel giyinen bir adamın neden pantolonun paçasını çorabın içine kattığına. Mıdış Dayı kafasına genelde iki şeyi takardı, Nasradınlılara ve alnını yakan güneşe. Ortaköy’ün birçok iz bırakanından birisidir.” diyerek Mıdış Dayı hakkında hem güldürücü hem de düşündürücü bilgiler anlattı.

 

 

 

Etkinlik boyunca katılımcıların büyük bir dikkatle dinlediği anlatılar, Anamur’un geçmişine de ışık tuttu. Konuşmacıların anlattıkları hikâyelerin anlatımında katılımcılar, zaman zaman duygusal anlar yaşarken zaman zaman da kahkahalar havada uçuştu. Etkinlik sonunda günün anısına konuşmacılara birer plaket takdim edildi.

 

 

 

Çok büyük katılım olduğu etkinliğe, Anamur Kaymakamı Cengiz Cantürk ve eşi, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, çeşitli STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 
         
 
       
 
       
  
         

    

 

 

Haber: Mehmet ŞAHİNCİLEROĞLU –Anamur

                                    (anamurhaberci.com)

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

SOSYAL - KÜLTÜREL

Esmira Güneş Yeni Kitabını Yayına Hazırlıyor

Esmira Güneş Yeni Kitabını Yayına Hazırlıyor Şair Esmira Güneş bu kez de okurlarını fazla bekletmeden "Zerdap Kahramanları " adlı yeni kitabını yazmaya başladı....

MERSİN'DE YILIN ENLERİ BELİRLENDİ

MERSİN'DE YILIN ENLERİ BELİRLENDİ 30 yılı aşkın basın sektöründe faaliyet gösteren Ergin Medya, 2023 yılının Mersin Yılın Enleri projesini hayata geç...
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi