GAZETECİLİĞE ÖLÜMCÜL VURUŞ


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 27 Kas?m 2019
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 16:22
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=3286


       Gazeteciliğe Ölümcül Vuruş: Saraya Giden CHP’li

 

İddiaları biliyorsunuz... Ustaların ustası, gazetecilerin ve yazarların piri, üstadı Rahmi Turan bir haber yaptı: Bir CHP’linin sarayda, partisinin genel başkanı olabilmesi için görüştüğünü yazdı. Şimdiye kadar yazdıkları doğru çıkan Usta’nn bu söylediğinin de mutlaka doğru olması beklendi.

Lâkin haberde adı geçen taraflar kesin bir dille, üstelik, “cumhurbaşkanlığımı ortaya koyarım”, “kendimi Taksim'de yakarım” gibi en üst perdeden meydan okumalarla iddiayı reddettiler.

Şimdi, "Rahmi Turan haber kaynağı tarafından yanıltılmış olabilir” değerlendirmesi yapılıyor.

Ondan veya bundan, şöyle veya böyle, Rahmi Turan’ın haberi yalan çıkarsa -ki öyle gözüküyor-, bunun en büyük zararı “gazeteciliğe” olacak. Zaten yerlerde sürünen, “medyaya güven” son darbeyi yemiş olacak. En usta gazeteci yalan haber verebiliyorsa, artık, hiçbirine güvenilmez noktasına geleceğiz.

Yanal kanal ve yazarlara zaten inanılmıyordu, bu son "yalan haber”le artık muhaliflere de güven sıfırlanacak.

Bu, gazetecilik ve habercilik açısından bir felaket!

Elbette bu bir "tuzak", bir "tezgâh" olabilir. Fakat 60 yıllık birikim ve tecrübe sahibi olan bir gazeteci böyle bir tuzağa nasıl düşer? Rahmi Turan bu tuzağa düşmemeliydi.

Bu vaziyette, Rahmi Turan’ın yapabileceği tek bir iş kalıyor: Özür dilemek ve gazeteciliği derhal bırakmak! Mesleğine, sanatına yapabileceği en büyük iyilik bu olur. Akıl almaz hatasını belki bir nebze telafi edebilir.

Buradan hepimizin alacağı hayatî dersler var:

Bir kere, her duyduğumuza inanmayacağız.

İkincisi, herkesin tanıdığı üstat bir gazetecinin yazdıkları yalan çıkabiliyorsa, sosyal medyada isimsiz yayımlanan haber ve iddialara asla ve asla güvenilemeyeceği...

Üçüncüsü, SORGULAMANIN ne kadar kıymetli bir şey olduğu.

Her şey, her zaman sorgulanmalı. Hiç ama hiçbir şeye körü körüne inanmamalı…

 

İsmail Hakkı CENGİZ

hacengiz@gmail.com