'4 BAKAN', VE '17/25 ARALIK' TARTIŞMALARI ÇOK SAÇMA!


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 17 Haziran 2015
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 08:27
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=2123


'4 BAKAN’ VE ‘17/25 ARALIK’ TARTIŞMALARI ÇOK SAÇMA!

 

Koalisyonun “ön şartı” olarak “4 Bakan” ve “17/25 Aralık” dosyalarını dayatmak…

 

Böyle bişeye ne ihtiyaç var, ne de bunlar bir “koalisyon pazarlığı” konusu olabilir!

 

Hadiseye AKP açısından bakalım:

 

Diyelim, AKP ile “koalisyon pazarlığı”na oturdunuz… İlk sözü AKP Genel Başkanı’na veya heyetine verdiniz… AKP, “Bizim ilk veya olmazsa olmaz şartımız 4 bakan’ın Yüce Divan ve 17/25 Aralık dosyalarının gündeme getirilmemesidir” diyebilir mi? Diyemez çünkü derse, o dosyaların “dolu” olduğunu ve vaktiyle savsakladığını kabul etmiş olur!

 

Eğer karşısındaki koalisyon ortağı adayı CHP, MHP veya HDP bu konuda bişey söylemezse, AKP de konuyu asla gündeme getirmeyecektir. Doğrusu da budur.

 

x   x   x

 

PEKİ, BU KONULARDA BİŞEY YAPILAMAYACAK MIDIR?

 

Hayır, çok şey yapılabilir ve yapılmalıdır!

 

Yolsuzluk-hırsızlık-rüşvetten hesap sorulabilmesi için yapılacak ilk ve en önemli hamle; bunları önleyecek yasaların çıkarılması, bu suçların cezalarının artırılmasıdır. Buna AKP bile “hayır” diyemez, direnemez.

İkinci, çok önemli hamle ise, “yargının güçlendirilmesi, hukukun üstünlüğünün, yargının bağımsız ve tarafsız olmasının” sağlanmasıdır.

 

Yargı güçlenip, bağımsız ve tarafsız hale geldiği zaman, zaten, “eski” veya “yeni” yolsuzluk-rüşvet dosyaları açılacak, bu cürümlerin üzerine gidilecektir. O yargının işidir, siyasetin değil… Siyasetin yapacağı yardım, yargının önünü açmak, onu cesaretlendirmektir.

 

“4 bakan”ın Yüce Divan’a gönderilmesine gelince… Onun da hükümetle, hükümet icraatlarıyla bir ilgisi yok ki… O yasamanın işi… Yasama organında, ”koalisyon” dışında da parti grupları yok mu? Yani muhalefet! Onlardan biri “dosyaları” gündeme getirir, koalisyon ortağı olarak siz de destek verirsiniz… Hatta önceki oylamada görüldüğü gibi, AKP milletvekillerinden de “evet” diyenler çıkacaktır.

 

Ancak bu husus, koalisyon kuracak partinin birinci önceliği, olmazsa olmaz şartı değildir!

 

AKP ile koalisyon kuran parti, “seçim kampanyasında dile getirdiği vaatleri” koalisyon “protokol”una koymalı, onları bir an evvel gerçekleştirmeye bakmalıdır.

 

Özetlersek, yargının işini yargıya bırakın… Halk size en önce ve her şeyden önce “yasama”, “yasa yapma” görevi verdi. Yüzde 60’ı oluşturan ve Parlamento’da çoğunluğu sağlayan CHP-MHP-HDP oylarıyla pek çok yeni yasa yapabilir, hırsızlıkların önüne geçebilir, özgürlüklerin önünü açabilirsiniz!

 

Bunu yapmak için “hükümet” olmaya da gerek yok! Meclis çoğunluğu olarak, memleketin ihtiyacı olan yasaları yapmaya hemen başlayabilir, bu arada, “ortak vaatler”inizi gerçekleştirebilirsiniz.

                             

 İsmail Hakkı CENGİZ

 

x   x   x

 

GÜNÜN ÇİZGİSİ… 400 (4 yüz)… TWITTER’dan…